Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: Moeten scholen harder optreden tegen pesten?

21 september 2020, 11.06 uur · Aangepast 23 september 2020, 13.00 uur · Door Redactie

Uitschelden, spullen afpakken, buitensluiten; ondanks pestprojecten op scholen, worden zes op de tien kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar gepest. Vaak hebben leerkrachten het pestgedrag niet door, zo blijkt uit onderzoek. Moeten scholen harder optreden tegen pesten?

Adobe stock

Jeugdjournaal
Het NOS Jeugdjournaal hield een representatief onderzoek onder ruim 1000 kinderen van 9 tot 13 jaar. Het overgrote deel van de schoolkinderen wil in de klas meer aandacht voor het aanpakken van pesten. Ze vragen om hulp om een eind te maken aan pesten in hun omgeving of om zelf met pesten te stoppen.

Meer dan de helft gepest
Zes op de tien ondervraagde kinderen zegt slachtoffer te zijn of te zijn geweest van pesten. Dat loopt uiteen van enkele keren per maand tot meerdere keren per week. In ruim een op de tien gevallen gebeurt het dagelijks. Het pesten gebeurt meestal op school. De meeste kinderen zeggen dat hun docent het niet in de gaten heeft.

'Mijn kind doet dat niet'
Manuëla uit Alkmaar werd gepest en de school waar dat gebeurde deed er weinig aan, laat ze in een reactie op De Peiling weten. "Het was echt chronisch pesten En als mijn moeder een ouder van zo'n pestkop aansprak was de reactie 'Mijn kind doet dat niet'."

Onderwijsinspectie
"Pas toen mijn moeder dreigde naar de onderwijsinspectie te stappen kon het ineens wel door de school aangepakt worden", zegt Manuëla. Het stopte niet helemaal, maar door af en toe weer met die stap naar de inspectie te dreigen werd het weer een tijdje rustig."

Opvoeding
Manuëla vindt de aanpak van pesten niet alleen een taak van de school. "Ouders moeten hun kinderen leren dat een plaagje op zijn tijd best kan, maar pesten absoluut niet. Het lijntje tussen die twee is heel dun, maar pesten laat een enorme indruk achter bij het slachtoffer."

Pestprojecten
Acht op de tien kinderen uit het onderzoek van het Jeugdjournaal willen dat er meer les wordt gegeven over het stoppen van pesten. Volgens pestdeskundige Tessa Kaufman kunnen anti-pestprogramma's, zoals bijvoorbeeld KiVa, PRIMA en Taakspel helpen maar is dat niet altijd genoeg. "Pestkoppen weten precies hoe ze het moeten aanpakken. Ze pesten het op momenten dat de docent niet kijkt, op plekken waar geen leerkracht is of pesten hun slachtoffer online."

Wat vind jij?
Wat is jouw ervaring met pesten? Denk je dat ouders en scholen meer moeten doen om pesten tegen te gaan? Willen ze het nu misschien niet altijd zien?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].