Ga naar Content

Politie beëindigt blokkade honderden klimaatactivisten in Amsterdam

AMSTERDAM - Meer dan 300 actievoerders van Extinction Rebellion hebben vanochtend in de Amsterdamse wijk Buitenveldert de Europaboulevard geblokkeerd. De politie verwijderde 320 activisten van het kuispunt. 

Klimaatactivisten op Europaboulevard Amsterd - NH Nieuws

Vanochtend vroeg werden de eerste activisten al gezien in metro's. Om 7.30 uur bezetten naar schatting 250 actievoerders van Extinction Rebellion de kruising van de Europaboulevard en De Boelelaan. Dat aantal liep gedurende de ochtend op.

Door de blokkade konden automobilisten de afslag S109 naar de A10 niet meer bereiken, hierdoor ontstonden er files in de drukke ochtendspits.  

Kruispunt vrijgemaakt

Om 8.45 uur begon de politie met het 'bestuurlijk verplaatsen' van activisten. Dit betekent dat de politie actievoerders één voor één in bussen zette, om het kruispunt vrij te maken. 

Het verwijderen van de demonstranten duurde een paar uur. Sommigen van hen hadden zich vastgeplakt aan de straat of hadden zich vastgeketend. Hierdoor moesten er slijptollen en ijzerzagen aan te passen komen om sommige actievoerders los te maken. Rond 13.00 uur waren alle 320 activisten verplaatst. Er is niemand aangehouden.

Tekst loopt door onder de video.

Klimaatactivisten meegenomen door politie - NH Nieuws

Afgelopen vrijdag deden actievoerders van Extinction Rebellion hetzelfde even verderop bij de Zuidas.

Toen duurde het de hele middag voordat de politie alle activisten had verwijderd. Het kostte de politie toen ook veel moeite sommige actievoerders weg te krijgen, omdat ze zichzelf hadden vastgeketend.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook