Ga naar Content

Burgemeester Zandvoort legt schuld voor te druk circuit bij jong publiek en organisatie

ZANDVOORT - Er zouden meer mensen naar Supercar Sunday op het circuit van Zandvoort zijn gekomen dan afgesproken en het publiek zou zich niet voldoende hebben gehouden aan de coronamaategelen. Dat zegt de burgemeester van Zandvoort David Moolenburgh tegen NH Nieuws. "Er zijn evenementen van soortgelijke grootte geweest en dat ging prima." 

Foto: ANP / Twitter (@Edrik__)

Het evenement voor zo'n 4.000 bezoekers, waar auto's werden geshowd en je kon rijden over het circuit, werd vanmiddag stopgezet wegens grote drukte.

Het circuit stopte het event, in samenspraak met de gemeente Zandvoort en de veiligheidsregio. Dat gebeurde toen - volgens de gemeente - de bezoekersstroom niet meer gehandhaafd kon worden. "In de loop van de dag kwamen berichten dat het publiek zich niet hield aan afstandsregels", aldus de burgemeester. 

Jong publiek

Die bezoekersstroom kon bij andere evenementen van soortgelijke grootte wél in goede banen worden geleid, omdat daar een ander publiek was, aldus de burgemeester. "Hier waren veel jongere mensen die zich minder hielden aan de regels."

Hij benadrukt dat de organisatie er 'alles aan heeft gedaan'. "Er werd constant omgeroepen dat mensen afstand moesten houden." 

Toch geeft Moolenburgh aan dat de organisatie ook heeft erkend dat er mensen naar het circuit kwamen die geen kaarten hadden en aan de poort toch naar binnen wilden. Dat was volgens hen 'niet volgens afspraak'. Hoe dit kon gebeuren, is niet duidelijk.

Het is ook niet duidelijk hoeveel meer dan afgesproken 4.000 bezoekers binnen zijn geweest.

Risicogebied

De regio Kennemerland, waar Zandvoort onder valt, is door de overheid bestempeld als corona-risicogebied. Op de vraag voor signaal Zandvoort afgeeft met dit evenement reageert de burgemeester dat er 'goede afspraken gemaakt moeten worden'. 

Tekst gaat door onder artikel

Lees ook

"En als we zien dat die afspraken niet worden nagekomen of niet er voldoen op gehandaafd kan worden daar gevolgen aan zitten." De burgemeester meldt verder dat dit evenement de laatste grootschalige is op het circuit. 

Reactie Veiligheidsregio

Voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland Marianne Schuurmans laat doorschemeren dat er fouten zijn gemaakt tijdens dit evenement en zegt 'blij' te zijn dat het werd beëindigd.

In een reactie aan NH Nieuws schrijft ze: "Fijn dat organisatie besefte dat het niet goed ging en het evenement beëindigde."

De burgemeesters in de regio gaan morgen in gesprek. "Ze gaan bespreken hoe er aan de voorkant van een evenement kunnen voorkomen dat het fout gaat", aldus Schuurmans. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]