Ga naar Content

Kringloopwinkel Rataplan in Amsterdam Nieuw-West ingestort na brand

AMSTERDAM - Rond 0.30 uur vannacht is een zeer grote brand uitgebroken bij kringloopwinkel Rataplan aan de Postjesweg in Amsterdam. De brand en de daarmee gepaarde rookontwikkeling was zo heftig dat bewoners van 40 tot 50 naastgelegen woningen hun huis moesten verlaten. 

Foto: Inter Visual Studio

Om 1.10 uur sloeg de brandweer groot alarm, en werd er zelfs een commandopost ingericht om het vuur te kunnen bestrijden, meldt AT5

De Veiligheidsregio liet rond 05.00 uur weten dat het vuur nog steeds niet onder controle was. "We proberen met een sloopkraan dingen uit elkaar te trekken, zodat we er makkelijker bij kunnen. In de winkel waren heel veel brandbare goederen aanwezig. We verwachten daarom nog wel even bezig te zijn", aldus een woordvoerder.

De brandweer had het vuur rond 6.30 uur na vele uren blussen onder controle.

Overgeslagen naar woning

De winkel is inmiddels ingestort en moet volgens de woordvoerder als verloren worden beschouwd. Het vuur is naar ten minste één woning overgeslagen. "Ook hebben we zorgen over de structuur van de flat omdat het gebouw urenlang bloot is gesteld aan grote hitte. We gaan onderzoeken wat de gevolgen daarvan zijn."

Volgens de brandweer zijn er geen slachtoffers gevallen. Inmiddels zijn de meeste bewoners weer thuis. Vijf woningen worden in verband met de schade nog niet vrijgegeven. Twee vanwege flinke water- en roetschade. De drie andere woningen worden morgen onderzocht op schade aan de buitenkant. 

Het is niet de eerste keer dat een vestiging van kringloopwinkel Rataplan door brand wordt getroffen. In 2017 ging een pand aan de Generatorweg in Sloterdijk ook in vlammen op.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.