Gelijkspel voor AZ bij seizoensopener na vroege rode kaart Calvin Stengs

ALKMAAR - De eerste competitiewedstrijd van AZ is op een teleurstelling uitgelopen. Thuis tegen PEC Zwolle werd het 1-1 een levendige wedstrijd. Myron Boadu maakte na rust de gelijkmaker, terwijl Calvin Stengs al na een kwartier met rood van het veld werd gestuurd.

Vorig seizoen kreeg Calvin Stengs rood in de eerste helft tegen PEC Zwolle - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

De wedstrijd brandde snel los toen PEC Zwolle een strafschop leek te krijgen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük had een overtreding van Fredrik Midtsjø gezien. De VAR greep in, want de overtreding was buiten het strafschopgebied gemaakt. De vrije trap leverde vervolgens niets op.

Rood Stengs

Even later werd Stengs met rood van het veld gestuurd. Gözübüyük werd naar de kant geroepen door de VAR, want de aanvaller van AZ had een overtreding met gestrekt been gemaakt. Na het zien van de beelden kon de arbiter niks anders dan Stengs van het veld sturen.

De eerste helft werd nog erger voor AZ toen Clint Leemans via de voet van Boadu voor de 0-1 zorgde in de 39e minuut. Aan de andere kant was Albert Gudmundsson gevaarlijk met een schot tegen de paal.

Betere tweede helft

Na rust kreeg de ploeg van trainer Arne Slot meer controle over de wedstrijd. PEC werd terugdrongen en dat leidde tot mogelijkheden. Gudmunsson kreeg de grootste kans. Hij schoot van dichtbij tegen doelman Michael Zetterer aan. De aanvalsdrang werd ruim twintig minuten voor tijd wél beloond. Met enige fortuin scoorde Boadu via de binnenkant van de paal: 1-1.

Rood PEC Zwolle

De slotfase was hectisch in Alkmaar. Na een opstootje vanwege vermeend natrappen van PEC-aanvoerder Bram van Polen sloeg de vlam in de pan. Gözübüyük deed het af met geel, maar even later moest Thomas Lam wel het veld verlaten vanwege natrappen bij Ferdy Druijf.

Ondanks enkele hachelijke momenten voor het doel van de Zwollenaren kwam AZ niet meer tot scoren. Vorige week kwamen de Alkmaarders niet in actie vanwege de voorronde van de Champions League. PEC Zwolle verloor toen met 2-0 van Feyenoord.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (Druijf/69), Letschert, Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners, De Wit; Stengs, Boadu, Gudmundsson (Reijnders/63)