Ga naar Content

Waar gelden de extra maatregelen (en hoe zit het met die veiligheidsregio's)?

Sinds gisteravond is in delen van de provincie het op één na hoogste risiconiveau voor verspreiding van het coronavirus van kracht. Vanaf zondagavond gaan daarnaast ook nog eens extra maatregelen in. Maar wat betekent dit voor jou? 

Foto: NH Nieuws

Tot nu toe maakte het maar weinig uit waar je woonde: de coronamaatregelen waren overal even zwaar. Wel waren er in bepaalde gemeentes extra maatregelen getroffen, zoals de mondkapjesverplichting in Amsterdam (alweer ingetrokken) en het muziekverbod op het strand van Zandvoort en Bloemendaal. 

Maar vanaf zondag komt daar verandering in. In twee veiligheidsregio's (Amsterdam-Amstelland en Kennemerland) gelden vanaf dan strengere maatregelen. Deze maatregelen zijn opgelegd door het Rijk. 

Wat is een veiligheidsregio?

Een veiligheidsregio is een samenwerkingsverband tussen gemeentes, en stuurt hulpdiensten als de GGD en de brandweer aan. In het bestuur zitten de burgemeesters van die gemeentes. Tijdens de coronacrisis stelt de veiligheidsregio onder meer de noodverordeningen op die vervolgens in alle gemeentes in die regio gelden.

De belangrijkste maatregel is het eerder sluiten van de horeca. In de 'zorgelijke' gebieden moeten de deuren voortaan om 0.00 uur dicht en de muziek uit. Vanaf 1.00 uur moet de kroeg ook echt leeg zijn. Ook afhaalrestaurants moeten eerder sluiten: namelijk om 2.00 uur. 

Lees ook

Verder zijn groepen groter dan vijftig personen niet meer toegestaan. Hierop zijn wel een hoop uitzonderingen, zoals bij horecagelegenheden, winkels, religieuze bijeenkomsten, demonstraties, uitvaarten en bruiloften. Kijk hier voor een volledig overzicht. 

Deze maatregelen gelden dus alleen in de twee eerder genoemde gebieden. Hierdoor hoeven de kroegen in bijvoorbeeld Alkmaar en Zaandam niet eerder te sluiten, maar in Haarlem en Amsterdam wel. 

Welke maatregelen gelden in mijn gemeente?

Op de onderstaande kaart kun je op je eigen gemeente klikken of zoeken. Hier kun je zien bij welke veiligheidsregio jouw gemeente hoort en welke maatregelen daar op dit moment gelden. 

Lees ook