Ga naar Content
Haarlem

World Cleanup Day: "Er is nog veel zwerfafval in Haarlem"

20 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 20 september 2020, 14.32 uur
Door: Redactie · Foto: Michael van der Putten

HAARLEM - Zaterdag was het weer de internationale Wold Cleanup Day. Ook de  Haarlemse tak van de internationele jongerenondernemersorganisatie JCI deed mee. Vijftig enthousiaste vrijwilligers bewapend met vuilniszakken en grijpers hebben in het centrum zwerfafval opgeraapt.  En dat was best veel.

200920_worldcleanup_Hlem - NH Nieuws

"Vooral in de bosjes zullen we veel afval vinden, omdat ze straten toch best goed worden schoongemaakt," zegt een van de organisatoren Jeske van Waijenburg. "We vinden er veel blikjes, maar ook kleden van bijvoorbeeld zwervers of drankflessen."

Op de vraag waarom ze het doet, moet ze lachen: "Wij doen dit omdat we het leuk vinden. Ja, eigenlijk zouden de mensen zelf hun afval moeten opruimen, maar dat gebeurt niet altijd, en dus doen wij het. Het geeft ontzettend veel voldoening om straks met een volle zak op het eindpunt aan te komen."

Foto: Michael van der Putten

De groepen lopen verschillende routes, die uiteindelijk allemaal uitkomen in de Haarlemmer Hout. Daar worden alle gevulde vuilniszakken door Spaarnelanden opgehaald. Organisator Mariska van Eijk: "Spaarnelanden ondersteunt ons met deze actie, zij voorzien ons in vuilniszakken en grijpers."

Het wordt uiteindelijk een hele berg van zo’n vijftig zakken. "We hopen met deze actie meer bewustzijn bij mensen te creëren; dat ze minder makkelijk afval op straat gooien. Hopelijk hoeven we ooit deze actie niet meer te organiseren omdat mensen alles opruimen, maar die kans is wel heel klein."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]