Ga naar Content

Politie haalt 280 activisten weg bij blokkade Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM - Er zijn vandaag tot nu toe 280 activisten weggehaald bij een demonstratie van Extinction Rebellion op de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas in Amsterdam. Een actievoerder is aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent. De demonstratie, waarbij de weg werd geblokkeerd, begon rond het middaguur. 

Klimaatactivisten verwijdert van Zuidas - NH Nieuws

Het blokkeren van de weg werd gisteren verboden door burgemeester Halsema, maar de klimaatactivisten trokken zich niets aan van dat verbod. 

Aan het begin van de middag riep de politie de demonstranten op om te vertrekken. Zo niet, dat zouden ze bestuurlijk verplaatst worden. Enkele gaven daar gehoor aan, maar de grootste groep bleef op het kruispunt.

Beperkingen

Het protest is een onderdeel van een meerdaagse manifestatie. Komende zaterdag en zondag staan de demonstraties volgens planning op het Museumplein. Ook op andere plekken in Nederland worden demonstraties georganiseerd.

De demonstranten willen een zogeheten burgerberaad, waarbij een groep burgers met experts gaat praten om haalbare voorstellen te doen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Meerdere demonstraties

Extinction Rebellion mag van vrijdag tot en met zondag niet langer dan 4 uur per dag demonstreren. Op vrijdag en zondag is de demonstratie toegestaan tot maximaal 19.30 uur. Op zaterdag tot 14.00 uur, vanwege een andere demonstratie. Via een evenementenpagina op Facebook van de actiegroep zijn de dagprogramma's bekendgemaakt.

Ook maandag wordt er in ieder geval nog een protest georganiseerd. Extinction Rebellion kondigt een 'massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie' aan. Het is niet duidelijk wat dit precies inhoudt.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.