Ga naar Content

Zaanstad wil 2 miljoen voor aanpak jeugdcriminaliteit: "We moeten preventief handelen"

ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad heeft twee miljoen euro gevraagd aan het Rijk om de strijd aan te kunnen gaan tegen jeugdcriminaliteit. Burgemeester Jan Hamming maakt zich grote zorgen: "We zien dat jeugdcriminaliteit verhardt." Er is een plan van aanpak opgesteld, maar over de uitwerking zijn nog een hoop vragen. 

Messenactie, burgemeester Jan Hamming en vechtende jongeren in Assendelft - Foto: NH Nieuws

"Er is meer wapengebruik, forsere overtredingen en daar moeten we ons op wapenen", aldus de burgemeester tegen NH Nieuws. Zaanstad worstelt al tijden met jeugdcriminaliteit.

Dit is de afgelopen tijd onder meer aangepakt door kluisjescontroles en hard optreden, maar volgens de burgemeester is dit niet genoeg. Hamming: "Nu is het belangrijk om preventief te handelen."

Back on Track

Het plan genaamd Back on Track is opgesteld samen met zeven andere gemeenten. Het bestaat uit vijf pijlers. Het is bedoeld om te voorkomen dat jongeren en jongvolwassenen (verder) afglijden naar de criminaliteit. 

De verschillende pijlers zijn gericht op: persoonsgerichte aanpak, het gezin, de school als centrale plek, de digitale leefwereld en leren en ontwikkelen. Bij de persoonsgerichte aanpak wordt de doelgroep aangesproken die niet in aanmerking komt voor de Zaanse 075 aanpak. Bij die aanpak worden probleemjongeren nauwlettend in de gaten gehouden.

Het gezin speelt volgens de gemeente een belangrijke rol en zal ook extra aandacht te krijgen om weerbaarder te worden, zodat kinderen minder kunnen afglijden. De school wordt de centrale plek die fysiek toegankelijk is voor jongeren, ouders en professionals, aldus de gemeente. 

Digitale wereld

Een groot zorgenkindje is volgende de gemeente de kloof in de digitale leefwereld tussen jong en oud. "We willen jongeren weerbaar maken voor de risico’s van de online wereld en pakken tegelijk digitale afpersing en andere online criminele activiteiten aan."

Tekst gaat door onder artikel

Lees ook

Tijdens de intelligente lockdown werden jeugdplekken gesloten en raakten de jongerenwerkers de probleemjongeren uit het oog, valt ook te lezen. Daarnaast is het aantal jeugdwerklozen flink toegenomen. De zorgen om het probleem nemen daardoor ook niet af, maar toe. 

Twee werelden

Het wapenmisbruik is al een tijd aan de gang, maar volgens de burgemeester heeft de gemeente de afgelopen tijd niet stilgezeten: "Het is niet zo dat we niks doen."

Er wordt geprobeerd het gesprek aan te gaan met de jeugd, meent hij, maar het contact lijkt verder dan ooit: "Juist bij die jongeren die tegen de criminaliteit zitten of er net inzitten, juist die zijn een beetje onder de radar. Die moeten we beter zien te bereiken."

Ook wethouder jeugd Songül Mutluer erkent dat het lastig is: "We spreken hun taal niet meer." De burgemeester geeft aan dat de gevraagde twee miljoen naar mensen gaat die contact met de jongeren moeten gaan leggen. Hamming: "We moeten de zorg samen dragen."

Naar verwachting belist het Rijk in oktober of Zaanstad de 2 miljoen euro krijgt. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook