Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Nieuwe Muurschildering van tijdgenoten van Hugo de Groot(kade)

18 september 2020, 11.00 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM -  Twee jaar lang hebben buurtbewoners aan de Hugo de Grootkade hun best gedaan om een nieuwe muurschildering te laten maken. Nu is het zover. 'Tijdgenoten van Hugo de Groot' is een kunstwerk van kunstenaar een buurtbewoner Saskia Pfaeltzer.

NH Nieuws

Tjarda Souwer-Haagsma zucht: "Het GVB huisje aan de overkant was altijd lelijk beklad met graffiti en wanneer de GVB de muur kwam schoonmaken was ie binnen twee dagen weer beklad."

En dus besloten buurtbewoners om een buurtinitiatief op te zetten. Al gauw viel hun oog op kunstenaar en buurtbewoner Saskia Pfaeltzer om de muur tot een kunstwerk te maken. 

Stemmen

"Tijdens de buurtdag twee jaar geleden hebben we schetsen van Saskia gepresenteerd. Daarna konden mensen gaan stemmen op hun favoriete schets", vertelt buurtbewoner en mede-initiatiefnemer Boerma Kruit. 

Hierop volgende een campagne met flyers en meerdere gesprekken met de gemeente. Door de coronagolf liep het plan vertraging op, maar uiteindelijk kon Saskia vorige week aan de slag.

Tekst gaat door onder de video.

Tijdgenoten van Hugo de Groot - NH Nieuws

Saskia putte voor dit werk inspiratie uit Hugo de Groot en de periode in de Nederlandse geschiedenis waarin hij leefde. "Het was een tijd waarin Amsterdam een toevluchtsoord was voor vrijdenkers die uit de meest wonderlijke werelddelen kwamen."

Zo kwamen er veertien belangrijke grootheden uit de zeventiende eeuw naast elkaar te staan op een canvas van dertien bij drieënhalf. Saskia glimlacht."Het is echt een uitdaging om op zo'n groot canvas te werken."

Originele schets van de muurschildering. Bron: Saskia Pfaeltzer

Er is gekozen om ook een aantal belangrijke vrouwen uit de zeventiende eeuw te laten zien zoals Amalia van Solms en Anna Maria Schuurman.

"Anna Maria Schuurman was een wonderkind en groot denker. Zij was de eerste vrouw die op haar achttiende mocht gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht. Maar nog wel met een gordijn tussen haar en de mannen" zegt Saskia enthousiast.

Quote

"Dit maakt de stad mooier en als je in een mooiere stad woont, dan ben je blijer als mens en als buurt"

Saskia Pfaeltzer, kunstenaar

De betrokken bewoners bij het buurtinitiatief zijn ontzettend blij met het kunstwerk. "En nu hopen dat het tot discussie gaat leiden. Want dat hoort kunst te doen" vindt Boerma.

Saskia is overtuigd van de kracht van haar kunst. "Dit maakt de stad mooier en als je in een mooiere stad woont, dan ben je blijer als mens en als buurt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03