Ga naar Content

Duurzame zeep van biologische kerstboom? Je vindt het op de Amsterdamse Wallen

AMSTERDAM - Duurzaam doen op de Amsterdamse Wallen ligt misschien niet voor de hand. De eeuwenoude huizen zijn nauwelijks geïsoleerd en staan dicht op elkaar. Dat staat de bewoners echter niet in de weg om hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van hun buurt. Green Light District helpt ze daarbij. 

Marlies van Heusden maakt zeep van biologische kerstbomen. - Foto: Hester van Dijk

Marlies van Heusden heeft met haar bedrijf Nature Bar een nieuw stekje gevonden, middenin het Amsterdamse Wallengebied. Ooit was ze marketingmanager, maar een reis naar Zuid-Amerika deed haar beseffen dat ze iets goed wil doen voor de wereld. Ze besloot zeep te gaan maken van natuurlijke ingrediënten. Hiermee maakt ze deel uit van de vele groene initiatieven in postcodegebied 1012. 

Tekst gaat door onder video

Duurzame zeep van biologische kerstboom? Je vindt het op de Amsterdamse Wallen - NH Nieuws

Marlies ontmoette in Zuid-Amerika een vrouw die haar eigen zeep maakte met calendula en sinaasappel. "Die zeep was geweldig, en ik ben de rest van mijn reis op onderzoek uitgegaan, naar de beste ingrediënten voor goede zeep." Marlies wil compleet duurzame zeep maken. Er zitten alleen biologische ingrediënten in, de verpakking lost op als je het weggooit en ze verwerkt er afval in van bedrijven uit de buurt. 

"Ik krijg restafval van brouwerij Troost, en dat verwerk ik in mijn biershampoo-zeep"

Marlies van Heusden

Voor haar nieuwe zeep-fabriekje op de Wallen is Marlies nog op zoek naar duurzame samenwerking met ondernemers in de buurt. Met dergelijke vragen kan ze terecht bij Green Light District. Een organisatie die zich helemaal richt op de verduurzaming van de Amsterdamse binnenstad. Bewoners en ondernemers uit de buurt kunnen er dagelijks binnenlopen voor inspiratie en advies. 

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over groen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.