Gooi

NL
V

Grote inzamelactie in Weesp: 15.000 slaapzakken voor vluchtelingen op Lesbos

17 september 2020, 19.23 uur · Aangepast 18 september 2020, 09.19 uur · Door Rachel Morssink

WEESP - Het is een mega-operatie: in een paar dagen tijd 15.000 slaapzakken inzamelen voor Lesbos. Maar het is gelukt. Uit het hele land arriveren vandaag busjes in Weesp om de oogst in te leveren bij Because We Carry. "Zodat kinderen niet langer op het asfalt hoeven te slapen."

Want de situatie is schrijnend op het Griekse eiland Lesbos. Sinds de grote brand het vluchtelingenkamp Moria in de as legde, slapen vluchtelingen langs de weg. Geen dak boven hun hoofd, geen eten en geen dekens. "Ik zag de foto's van kinderen die op het asfalt lagen. Dat greep me zo aan dat we zeiden: we moeten iets doen," vertelt Steffi de Pous van Because We Carry.

De stichting zamelt met enige regelmaat spullen in voor de vluchtelingen op Lesbos, maar deze actie was uitzonderlijk. "We hadden drie dagen de tijd om per regio 650 slaapzakken in te zamelen," vertelt De Pous. "Maar het ging ongelofelijk snel. Al na 24 uur moesten we veel inzamelpunten sluiten. Echt hartverwarmend om te zien. Dat geeft hoop."

Tekst gaat verder onder de video.

Steffi de Pous over de actie: "We dachten: dit is onmogelijk!" - NH Nieuws

Jeanine Calis zamelde vanuit Eemnes slaapzakken in. "Het is erg fijn om iets te kunnen doen," zegt ze. "Ik reed vanochtend hierheen met een bus vol slaapzakken en ik dacht: jeetje, hier slapen misschien morgen al mensen onder." Ze heeft ook haar eigen slaapzak gedoneerd. "Uiteraard. Ik kwam net terug van een kampeervakantie en ik heb de beste meegegeven!"

Nieuwe slaapzakken

In Purmerend nam Paulien Kloosterboer samen met haar zus de inzameling voor haar rekening. "Mensen kwamen gewoon 120 of 80 slaapzakken brengen, ook nieuw. Echt bijzonder."

Ook zij is erg begaan met de situatie op Lesbos. "Ik heb zelf een dochtertje van twee en ik kan haar een dak boven haar hoofd bieden. Niet iedereen heeft dat geluk, dus daarom help ik graag mee."

De inzamelingsactie van Because We Carry is afgerond, er zijn geen nieuwe slaapzakken meer nodig.

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?