Schiphol

NL
V

Schiphol weer in gesprek met omwonenden over vliegtuigoverlast

17 september 2020, 09.00 uur · Door Doron Sajet

UITHOORN - Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) trekken de provincie weer in om met omwonenden en gemeenteraden te spreken over de overlast. In maart lanceerden de luchthaven en de verkeersleiding een website met daarop nieuwe hinderbeperkende maatregelen. Vooral in Uithoorn waren inwoners niet te spreken over die site, omdat zij zich niet gehoord voelden in de overlastaanpak. 

Een Boeing 737-800 van KLM in Skyteam-kleuren - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

In die gemeente pakten Schiphol en LVNL de draad gisteren weer op en stuurden hun topmannen voor tekst en uitleg. De lancering van de site met de plannen voor hinderbeperkende maatregelen kwam volgens bewonersgroep PUSH (Platform Uithoorn Schiphol Hinderbeperking) op een slecht getimed moment.

Slechts enkele dagen erna viel het vliegverkeer op Schiphol nagenoeg stil en had de luchthaven andere prioriteiten dan de aanpak van geluidshinder. PUSH was boos op Schiphol omdat de omwonenden niet om input voor de site waren gehoord en kregen daar tijdens het eerste halfjaar van de coronacrisis ook geen gelegenheid toe.

Schiphol-directeur Benschop en LVNL-topman Van Dorst zeggen dat er wel degelijk ruimte is voor kritiek en suggesties. In Uithoorn hebben inwoners vooral last van de nabijgelegen Aalsmeerbaan die eigenlijk als 'secundaire baan' zou moeten worden gebruikt. Een secundaire baan wordt bij voorkeur pas ingezet als de twee start- en landingsbanen die het minst overlast veroorzaken het tijdens piekuren niet alleen afkunnen.

Aalsmeerbaan minder ingezet

De topmannen legden uit dat de Aalsmeerbaan in toekomst minder ingezet hoeft te worden als Luchtverkeersleiding Nederland een nieuw 'slim' landingssysteem in gebruik neemt dat meer vliegtuigen achter elkaar kan laten landen. Verder kijken de luchthaven en verkeersleiding nog naar mogelijkheden om vliegtuigen met minder hinderlijke routes te laten vertrekken.

Bekijk hieronder een reportage van de raadsvergadering in Uithoorn. Tekst loopt door onder video.

Schiphol weer in gesprek met omwonenden over vliegtuigoverlast - NH Nieuws / Doron Sajet

Gehalveerd

De inwoners van Uithoorn hebben de afgelopen maanden van relatief veel rust kunnen genieten, omdat het vliegverkeer op Schiphol nagenoeg gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Benschop denkt dat het nog drie tot vijf jaar kan duren voordat Schiphol weer op het niveau van 2019 zit. PUSH-voorvrouw Mirella Visser denkt dat dat herstel met een coronavaccin veel eerder inzet. Visser hoopt dat voor dat herstel Schiphol en de omwonenden afspraken hebben kunnen maken over de aanpak van de hinderbeperking.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]