Amsterdam

GGD Amsterdam en TNO starten binnenkort proef met coronasneltest

16 september 2020, 17.53 uur · Door AT5

Whatsapp

AMSTERDAM - De GGD en TNO openen binnenkort een proefteststraat bij de RAI waarbij mensen die de coronatest ondergaan, ook op een nieuwe en snellere manier getest worden. Zodra deze test, waarbij de uitslag binnen een uur al bekend is, succesvol blijkt, kan het de huidige manier van testen vervangen.

ANP/Bart Maat

Op dit moment worden bezoekers in de teststraat gecheckt volgens de zogeheten PCR-test. Bij de RAI worden binnenkort monsters van de GGD-teststraat zowel door de PCR-test als de nieuwe test beoordeeld. De uitslagen hiervan worden later met elkaar vergeleken.

Bij de nieuwe testmethode, die onder andere door TNO is ontwikkeld, zal het aantal tussenstappen worden vereenvoudigd en verminderd. Ook zou de nieuwe methode naar verwachting ruim de helft goedkoper worden dan de PCR-test die nu gebruikt wordt.

TNO heeft de nieuwe testmethode ontwikkeld op basis van LAMP (Loop mediAted isotherMal amPlification). Deze methode is volgens TNO goedkoper en geeft sneller resultaten. Ook kan de test uitgevoerd worden met uitsluitend in Nederland geproduceerde materialen.

Binnen een uur

Op dit moment moeten mensen die zich laten testen 24 tot 48 uur wachten op de uitslag. De LAMP maakt het mogelijk om binnen een uur vast te stellen of iemand besmet is of niet. 

De nieuwe methode is eerder technisch en klinisch getest in een laboratorium. In de proefteststaat bij de RAI zal deze methode in de praktijk worden getoetst. "Vervolgens wordt het beoordeeld op robuustheid en betrouwbaarheid", zegt Maarten van TNO. "Dit is een onderdeel van een proces om te checken of de test helemaal kan worden ingezet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Whatsapp