Ga naar Content

Aanpak van woningnood door kabinet is "een druppel op een gloeiende plaat"

NOORD-HOLLAND De komende tijd gaat het kabinet maatregelen nemen om meer betaalbare woningen te realiseren. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2021. Om ervoor te zorgen dat er meer woningen uit de grond worden gestampt, zet het kabinet in op meer regie vanuit het Rijk.

Foto: ANP

Er is de laatste tijd veel te doen geweest in onze provincie rondom de woningnood. Mensen die jarenlang onderaan de lijst staan voor een sociale huurwoning, noodgedwongen bij ouders of kennissen bivakkeren, veel geld betalen voor een klein appartement of jongvolwassenen die geen hypotheek kunnen afsluiten door torenhoge studieschulden

Om meer woningen te realiseren, zet het kabinet de komende tijd in op meer regie vanuit het Rijk. Zo staat in de Miljoenennota dat het kabinet onder meer de besluitvorming rond enkele grootschalige woningbouwlocaties wil versnellen, de knelpunten rondom het kader van de stikstofproblematiek wil aanpakken en extra uitgavenmiddelen ter beschikking stelt (295 miljoen) ter stimulering van de woningbouw. 

Meer kans 

Het kabinet wil in de komende tijd de betaalbaarheid van woningen voor mensen met een middeninkomen en mensen met lagere inkomens verbeteren. Daarnaast richt het kabinet zich onder meer op de aanpak van de problematiek voor specifieke doelgroepen. Zo krijgen starters die willen kopen meer kans door vrijstelling van de overdrachtsbelasting. 

"Dat is echt iets positiefs. Dat biedt weer wat perspectief", laat de Zandvoortse Romy Koning weten. Zij strijdt inmiddels alweer een tijdje voor meer woningen voor starters. Maar een oplossing voor het woonprobleem voor jongeren is het volgens haar niet.

Veel maatregelen richten zich volgens haar op de lagere inkomens. "Maar starters hebben het vaak ook niet breed, maar de groep met lage inkomens is nog veel groter. We komen nu dus eigenlijk weer op dezelfde stapel terecht", vertelt ze.

Lees ook

Marcel Trip, woordvoerder bij de Woonbond, noemt de genoemde maatregelen vanuit het kabinet een paar lichtpuntjes. "Maar het zijn er te weinig", zo stelt hij. "Dat er huurverlaging komt voor coörporatie-bewoners met een laag inkomen is iets positiefs. Daar zijn 260.000 huurders enorm mee geholpen en dat er een korting komt op de verhuurderheffing helpt ook."

Maar, benadrukt Trip: "Het zou beter zijn als de verhuurderheffing er helemaal aangaat, waardoor er investeringen kunnen worden gedaan op het gebied van milieu en huren lager kunnen worden gemaakt."

Gemiste kans 

Een gemiste kans vindt Trip dat er in de Miljoenennota uitsluitend wordt ingegaan op corporatiewoningen en dat er helemaal niet wordt gesproken over de vrijesectorwoningen. "Terwijl daar de huren gigantisch hoog zijn." Het kabinet zou volgens hem bijvoorbeeld de regels rondom huurtoeslag kunnen verruimen of bescherming moeten bieden tegen woekerprijzen.

Zowel Trip als Koning noemen het 'een druppel op een gloeiende plaat', maar vinden het wel fijn dat met de huidige maatregelen het beleid een klein beetje de goede kant op gaat. Koning: "Maar we zijn er nog lang niet."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.