Noord-Holland

Danielle zoekt met stichting Wij.land verbinding tussen boeren en natuurorganisaties

16 september 2020, 21.01 uur · Aangepast 24 september 2020, 14.58 uur · Door Redactie

Whatsapp

NOORD-HOLLAND - Om in de toekomst nog duurzaam om kunnen gaan met de vruchtbare grond die we hebben, moeten natuurorganisaties en boeren samenwerken. Dat is tenminste de boodschap van Strijder Danielle de Nie, die met stichting Wij.land de brug slaat tussen boer en natuurorganisatie.

Strijders: Danielle de Nie - NH Nieuws

De bodem is de toekomst, vindt Danielle de Nie van Wij.land. Met haar stichting probeert ze een verbinding te maken tussen natuurorganisaties en boeren die ervoor open staan om op een duurzame manier landbouw te bedrijven. 

Volgens Danielle moet er bewust worden omgegaan met grond als we over enkele tientallen jaren ruimte willen overhouden om de populatie te voeden, maar ook voor natuur en groene brandstoffen. Een van de manieren waarop dat bereikt kan worden, is door natuurgrond en landbouwgrond deels te laten overlappen, mits dat op een verantwoorde manier kan gebeuren.

Bestrijdingsmiddelen en stikstof 

Een aantal jaar geleden al ging de stichting van Danielle in gesprek met boeren die grond pachten van Natuurmonumenten, om te vragen wat zij direct konden doen om de grond op een duurzame manier te gebruiken. 

"Die boeren willen weten hoe ze de landbouwbodem gezond kunnen houden, zonder al die kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Zo is Wij.land met hele kleine experimenten begonnen."

De basis van Wij.land is dat er een positief gesprek wordt gevoerd tussen partijen die normaal gesproken lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan.

In het programma Strijders krijgen inspirerende Noord-Hollanders een platform om hun verhaal te vertellen. 

Strijders is als podcast te beluisteren via alle reguliere podcastkanalen. 

Elke zondag wordt een artikel met de nieuwste Strijder gepubliceerd op NH Nieuws.

Whatsapp