Ga naar Content

Dinamo Kiev maakt einde aan Champions League-avontuur AZ

KIEV - AZ heeft zich niet weten te plaatsen voor de play-offs in de strijd om een Champions-League ticket. De ploeg van trainer Arne Slot had in een groot gedeelte van de wedstrijd de overhand in Oekraïne, maar moest uiteindelijk toch toezien hoe de thuisploeg met 2-0 te sterk bleek. Daardoor zit het Champions League-avontuur erop voor de Alkmaarders. 

Foto: Pro Shots / Action Images

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd, waarin voornamelijk AZ de bal had, was voor Dani de Wit. De middenvelder kreeg de bal niet goed onder controle nadat een voorzet van Albert Gudmundsson zomaar voor zijn voeten viel. Kort daarna dacht Myron Boadu de 0-1 binnen te tikken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd doordat de bal voorafgaand aan het doelpunt al over de achterlijn was geweest.

Diezelfde Boadu kwam voor rust nogmaals in scoringspositie. De spits kreeg de bal mee in de zestien meter na een passje van achteruit, maar de verdedigers brachten hem dusdanig uit balans dat hij niet tot een doelpoging kwam. De gastheren werden pas in de blessuretijd van het eerste bedrijf gevaarlijk. Een schot van Vitaliy Buyalskiy werd gekraakt door het hoofd van Ron Vlaar. 

Rodrigues

Waar AZ ongetwijfeld met de beste bedoelingen uit de kleedkamer was gekomen, was het de thuisploeg die snel in de tweede helft op voorsprong kwam. Nadat Calvin Stengs eerst dicht bij de openingstreffer was met een afstandschot die net naast ging, was het Gerson Rodrigues die de Oekraïners op voorsprong zette. De oud-speler van Telstar zag hoe Buyalskiy profiteerde van geklungel in de AZ-defensie en rondde vervolgens verwoestend af. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het doelpunt was een domper voor AZ, dat tot dat moment amper iets had weggegeven. De ploeg van Slot moest herstellen van de tik en kreeg na een uur spelen bijna de tweede treffer om de oren. Doelman Marco Bizot weerhield Vladyslav Suprahia van een treffer nadat hij door de verdediging van de Alkmaarders was geslalomd. 

Offensief

AZ probeerde vervolgens aan een offensief te beginnen met het inbrengen van Oussama Idrissi en Ferdy Druijf. Het eerste balcontact van laatstgenoemde liet niet lang op zich wachten, maar de spits uit Uitgeest kon zijn hoofd niet goed tegen de bal zetten. Een knappe poging van Idrissi vloog kort daarna net over het doel van Bushchan. 

Mykola Shaparenko maakte vijf minuten voor het einde van de wedstrijd aan alle onzekerheid een einde. Bizot kon de bal niet goed genoeg wegboksen, waarna Shaparenko simpel binnen kon koppen. Toen Boadu vervolgens een vrije kopkans om zeep hielp via de lat, was de uitschakeling van AZ in deze derde voorronde van de Champions League een feit. Een schrale troost voor de Alkmaarders is dat zij door de zege in de vorige ronde tegen Viktoria Plzen wel geplaatst zijn voor de groepsfase van de Europa League. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Opstelling Dinamo Kiev: Bushchan, Karavaiev, Mykolenko, Zabarniy, Kedziora, Dydorchuk, Shaparenko (Liedniev/90+1), Buyalskiy (Andriyevskiy/79), De Pena, Rodrigues, Supriaha (Verbic/73)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (Sugawara/79), Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie; Stengs, Boadu, Gudmundsson (Idrissi/58)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]