Haarlem

Anonieme ruimteridders actief in Haarlem: "Belangrijk dat 't gezellig is op straat"

16 september 2020, 07.30 uur · Aangepast 16 september 2020, 08.37 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

HAARLEM - 'Ontsaaien kost geen stuyver' staat er op de minibieb die aan een boom in het hoekje van het Stuyvesantplein in Haarlem-Noord is opgehangen. Van de één op de andere dag hing het houten kastje er, samen met lampjes in de bomen en plantjes rondom de stam. Niemand wist wie het had gedaan. 

Het blijkt het werk van de ruimteridders, twee Haarlemmers (die anoniem willen blijven) op een missie om buitenruimten leuker te maken. 

De ene 'ruimteridder' verwijst naar de urban guerilla in grote steden als New York. "In Haarlem kan het ook", vindt hij. "We hebben deze plek verleukt. Het was een veredelde fietsenstalling", is zijn oordeel over een uiteinde van het Stuyvesantplein. 

Ontmoetingen

"Het is belangrijk dat het gezellig wordt op straat", voegt de andere 'ridder' toe. In coronatijd is het volgens hem de noodzaak duidelijk geworden "dat mensen elkaar ontmoeten op plekken waar een glimlach kan ontstaan." 

Kijk hier naar de reportage waarbij de verslaggever van NH Nieuws meegenomen wordt door de ruimteridders, tekst loopt door onder de video

Ruimteridders en de slag om de pleintjes - NH Nieuws / Geja Sikma

De acties van de ruimteridders roepen wel vragen op. Vanavond vindt in debatcentrum van mediapartner De Pletterij een discussie plaats hoe we de ontwikkeling van kleinschaligheid en ontspanning uit de lockdown-periode tijdens de coronacrisis kunnen vasthouden. De Pletterij concludeerde na een samenwerking met NH Nieuws in zoom-sessies en interviews met Haarlemmers, dat hier meer behoefte aan is. 

Quote

"Het is belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten op plekken waar een glimlach kan ontstaan"

Ruimteridders

Haarlemmers zijn al eerder geconfronteerd met schommels aan een boom, die door de gemeente werd weggehaald. De ruimteridders erkennen dat alles zijn grenzen heeft. "Als je in juridisch vaarwater komt, ja dan moet je je afvragen of je dat wilt." 

Vogelhuisjes en picknicktafels

"Maar", voegt de ander toe, "ik denk dat je in een heel groot grijs gebied komt, waar het eigenlijk wel is toegestaan." Hij vindt dat je ook moet kijken naar het doel van de regels om veiligheid, beheer en onderhoud door een gemeente niet in de weg te staan. Voor vogelhuisjes en lampjes in een boom, of zelfs een picknicktafel op een verlaten pleintje zien de ruimteridders geen bezwaar. "Ik bedoel, wat is het probleem dan eigenlijk?"

En het argument van hangjongeren en kosten vinden de ruimteridders ook niet onoverkomelijk, als het de Haarlemmers zelf maar mogen beslissen. "De gemeente zorgt voor een goede basis, zeg maar de pizzabodem. En het beleg stop je er zelf bij."

Debatcentrum De Pletterij heeft vier avonden op het programma om dieper in te gaan op de goede ontwikkelingen tijdens de coronacrisis verder uit t diepen. 

 

Het debat vanavond gaat over 'de ontspannen buurt: terug naar de pleintjes voor ontmoeting en spel'. Er volgen nog avonden over alternatieven voor massale festivals, of kunstenaars niet gevestigd kunnen worden in lege winkels en het belang van Haarlem als flaneerstad, langs het Spaarne en door het oude centrum. 

 

Voor het debat vanavond om 20.00 uur is er nog ruimte in de zaal van het centrum aan de Lange Herenvest 122. Er moet wel gereserveerd worden. De debatavond is ook via een live-stream te volgen, die ook via de site van NH Nieuws wordt uitgezonden. 

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Whatsapp