Ga naar Content

'Bijlmerdominee' Samuel Lee krijgt koninklijke onderscheiding

AMSTERDAM - Samuel Lee, voorganger van de door hem zelf opgerichte kerk Jesus Christ Foundation in Amsterdam Zuid-Oost, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan het welzijn van migranten in Nederland. Lee is sinds vorig jaar  'Theoloog des vaderlands'.

Samuel Lee Ridder in de Orde van Oranje Nassau - Foto: NH Nieuws

Samuel Lee (50) kwam op zijn veertiende als migrant uit het Midden-Oosten in de Bijlmer terecht. Hij studeerde sociologie en promoveerde in de theologie, een vak dat hij sinds enkele jaren ook doceert aan de Vrije Universiteit. Sinds hij in Nederland is, spant hij zich in om het lot van migranten te verbeteren.

Zo heeft hij het instituut Foundation Academy of Amsterdam opgericht, waar iedereen voor een heel laag bedrag en vaak gratis les kan krijgen in theologie en sociale wetenschappen en mensenrechten studies. Vooral voor migranten die weinig geld hebben of niet over de juiste papieren beschikken, is dit de enige mogelijkheid om op academisch niveau les te krijgen.

"Er zijn ook plekken in de wereld waar mensen voor vrijheid opkomen en daar geen medaille voor krijgen, maar een kogel"

samuel lee

Lee is heel blij met de onderscheiding. Zelf zegt hij erover: "Er zijn ook plekken in de wereld waar mensen mooie dingen doen en voor vrijheid opkomen en daar geen medaille voor krijgen, maar een kogel. In die zin vind ik het een eer, maar ook een verantwoordelijkheid dat je voor gerechtigheid opkomt." Lee ontving de onderscheiding dit weekend uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. 

Hij weet niet precies aan wie hij de onderscheiding te danken heeft. "Ik heb wel een vermoeden wie zich er voor ingespannen hebben, maar helemaal zeker weet ik het niet."

Bescheiden

Hij is van plan zijn werk nog lang voort te zetten en beschouwt de koninklijke onderscheiding als een stimulans voor andere migranten. "Op de dag dat ik het lintje kreeg, kreeg ik veel berichten van mensen met een migratie-achtergrond" vertelt Lee. "Ze zeiden: 'hé, dat lintje vertegenwoordigt ook iets voor ons, wij zijn ook trots, wij zijn er blij mee'. In die zin bemoedigt het lintje de hele migrantengemeenschap."

Samuel Lee geridderd - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.