Alkmaar

Teleurstelling over Miljoenennota: "De zorg moet het doen met waardering en applaus"

15 september 2020, 16.16 uur · Aangepast 16 september 2020, 08.21 uur · Door Emma Wesseling & Doris van Baar

Whatsapp

ALKMAAR - Er komen geen noemenswaardige corona-investeringen voor de zorg en het onderwijs. Vooral vanuit de zorg, waar flink werd gepleit voor een structurele loonsverhoging, wordt goed gebaald. Tanneke Goverse werkt in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar als operatie-assistente en verpleegkundige, en heeft het nieuws met lede ogen aangezien.

Privéfoto / ANP

"Ik vind het echt enorm teleurstellend. Ik had eigenlijk niet beter verwacht, ik ging er heel sceptisch in. We moeten het doen met waardering en applaus."

Goverse werkt normaal gesproken als operatie-assistente, een baan die ontzettend slopend is. "Als andere mensen vrij zijn en met hun familie op de bank zitten, werk ik aan ingewikkelde hersenoperaties of gescheurde slagaders. Maar veel verdien ik daar niet mee."

Verpleegkundige in coronatijd 

Toen het coronavirus in april op het hoogtepunt was, werkte Goverse, net als een hoop van haar collega's, op de Intensive Care en de verschillende covidafdelingen binnen het ziekenhuis.

Dat kon omdat ze een achtergrond heeft als verpleegkundige. "Wij zijn nog steeds druk bezig om de achterstand in te halen. In het Noordwest moeten we nog zo'n 1.000 ingrepen inhalen. En het virus is het land nog niet uit, dus voorlopig blijven we nog wel in deze omstandigheden werken."

Quote

"Het zweet loopt langs je rug naar beneden, en ook nog eens met gevaar voor eigen leven"

Tanneke Goverse, operatie-assistente en verpleegkundige

"We hebben een heel grote piek gehad in april. Dat waren heel zware maanden, met extra diensten bij nacht en ontij, en ook nog werken met zware persoonlijke beschermingsmiddelen. Het zweet loopt echt langs je rug naar beneden, en dan ook nog eens met gevaar voor eigen leven."

Goverse is teleurgesteld dat het kabinet zich niet harder inzet om meer structurele waardering aan de zorg te bieden. Het baart haar ook nog eens zorgen, omdat ze veel collega's uit het vak ziet stappen en jongeren zich steeds minder geroepen voelen om de zorg in te gaan.

"Ga met ons om tafel"

Goverse roept premier Rutte op om met de zorg om tafel te gaan. "Ik zou heel graag met hem om tafel willen en een goed gesprek willen hebben. Tijdens de laatste motie over meer waardering voor de zorg, werden er salarissen voor IC-verpleegkundigen genoemd die niet klopten. Ik wil graag bespreken hoe we de zorg weer aantrekkelijk kunnen maken. "

Quote

"Met zo weinig waardering weet ik niet of ik de volgende keer nog wel zo bereidwillig ben"

TANNEKE GOVERSe, OPERATIE-ASSISTENTE EN VERPLEEGKUNDIGE

Onder Goverse en haar collega's is het een veelbesproken onderwerp: een tweede golf en opnieuw deze druk op het zorgpersoneel. Om zich heen ziet ze veel mensen die twijfelen of ze een tweede keer nog wel zo hard mee willen werken, en dat gevoel herkent ze zelf ook. 

"Wij vragen ons continu af of we nog bereid zijn om dit allemaal nog een keer te doen. Ik ben opgeleid verpleegkundige, dus bij de eerste golf was mijn antwoord natuurlijk ja. Maar bij een tweede golf? Met zo weinig waardering weet ik niet of ik de volgende keer nog wel zo bereidwillig ben. Als er nog een keer zo'n golf komt, kunnen we dat nog wel aan met z'n allen?"

Goverse waardeert de bonus van 1.000 euro voor zorgpersoneel, die eerder dit jaar al werd aangekondigd. Uit de Miljoenennota blijkt daarnaast dat er volgend jaar nog eens een bonus van 500 euro volgt. "Het is heel mooi dat die zware omstandigheden worden beloond met een bonus van 1.000 euro. Dat is een leuke waardering, maar daar blijft het ook bij."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Whatsapp