Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Burgerinitiatief voor verplaatsen Hoorns standbeeld J.P. Coen van tafel

15 september 2020, 22.03 uur · Aangepast 15 september 2020, 22.32 uur · Door Redactie

HOORN - Het ingediende burgerinitiatief van de 23-jarige Horinees Gion Raap, kon vanavond tijdens de raadsvergadering niet op steun rekenen. Alle partijen waren het erover eens het initiatief te betrekken in de aangekondigde stadsgesprekken. Ook initiatiefnemer Gion Raap kan zich hierin vinden. "Zo wordt mijn visie meegenomen, maar is er ook ruimte voor andere geluiden."

Gion wil dat het standbeeld van J.P Coen wordt verwijderd

Raap was zelf niet aanwezig bij de behandeling van zijn burgerinitiatief want 'hij had al andere afspraken', zo liet hij eerder aan NH Nieuws weten. In het burgerinitiatief werd de raad gevraagd te beslissen over twee voorstellen: namelijk het verplaatsen van het standbeeld van J.P. Coen naar een educatieve plek en ten tweede het oprichten van een monument ter nagedachtenis aan de Molukse slachtoffers. 

De raad kon kiezen het burgerinitiatief op de agenda van de volgende raadsvergadering te plaatsen voor besluit of de ideeën van Raap mee te nemen in het nog in te plannen stadsgesprek. De raadsleden kozen voor het laatste. Initiatiefnemer Gion Raap neemt het positief op. "Ik vind het belangrijk dat andere voor- en tegenstanders ook hun mening kunnen laten horen naast die van mij en dat kan met zo'n stadsgesprek."

Hij zette zijn initiatief op nog voordat hij wist van de komst van de stadsgesprekken, het feit dat er nu open over het standbeeld gesproken gaat worden vindt Raap hoopvol. "Ik verwacht dat de gesprekken wel tot beweging gaan leiden. Er speelt nu teveel rondom het standbeeld om het te laten staan zoals het er nu staat."

'Stadsgesprek dit jaar nog'

De burgemeester opende met een update over de voorbereidingen van de stadsgesprekken. Er is nog niks concreet, maar de burgemeester beloofde dat het stadsgesprek er 'dit jaar nog komt'. Over de vorm, deelnemers en onderwerp van de gesprekken, kon de burgemeester nog niets zeggen. Nieuwenburg: "Veel mensen benaderen ons, met ideëen over hoe het gesprek vorm kan krijgen. Ik wil iedereen bedanken voor de enorme betrokkenheid. We inventariseren wat we belangrijk vinden in dit gesprek. Op basis daarvan stellen we een briefing op, zodat we het gesprek op een goede en zorgvuldige manier kunnen gaan organiseren."

Quote

"Ik vind het belangrijk dat andere voor- en tegenstanders ook hun mening kunnen laten horen naast die van mij en dat kan met zo'n stadsgesprek"

Gion Raap, burgerinitiatief

Fractievoorzitter Arwin Rood (D66) benadrukte dat er uit de stadsgesprekken, wel maatregelen en beleid moeten voortkomen. Rood: "We moeten geen gesprek voeren zonder dat er maatregelen genomen worden. Of dat nou met het beeld te maken heeft of in zijn algemeenheid met het onderwerp discriminatie. Daar moeten we opvolging op geven.”

'Beeld moet aangepast'

Naast het burgerinitiatief kwamen nog twee sprekers aan het woord die het beeld van Coen liever zien verdwijnen. Marisella de Cuba namens Stichting We Promise en Sarieke de Jong namens Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië. CDA-fractievoorzitter Dick Bennis wilde van beide weten of zij zich na de stadsgesprekken neer zullen leggen bij mogelijk behoud van het beeld. De Cuba liet weten zich niet zomaar bij de strijd neer te leggen. "Wij hebben het recht om te demonstreren en als ons iets niet bevalt dan zullen wij actie blijven voeren tot het er niet meer staat."

Ook Groenlinks is uitgesproken over de toekomst van het beeld en wil zich inzetten voor aanpassing of verplaatsing van het beeld. “Het beeld moet drastisch worden aangepast of vervangen door iets anders. Onze democratische middelen zullen we blijven gebruiken zolang dat beeld er onaangepast blijft staan. Wees blij dat mensen gebruik maken van hun inspreekrecht, waardeer dat, dat zijn juist de uitingen die we willen. Als het beeld blijft staan, dan denk ik dat de acties en demonstraties niet zullen stoppen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]