Schiphol

NL
V

Schiphol zet massaontslag schoonmakers door

14 september 2020, 19.50 uur · Aangepast 14 september 2020, 20.09 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Schiphol gaat door met de plannen om honderden schoonmakers te ontslaan. Volgens vakbond FNV gaat het om 300 vaste banen, bovenop de 300 uitzendkrachten die hun Schipholpas al hebben moeten inleveren. Schiphol vraagt begrip voor de keuze om het schoonmaakpersoneel te ontslaan. De schoonmakers en hun vakbonden accepteren de houding van Schiphol niet en voerden vandaag actie.

Actievoerende schoonmakers op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

150 tot 200 schoonmakers hadden zich aangemeld voor een protestactie voor de deur van Schiphol Plaza. Ze willen voorkomen dat Schiphol overgaat tot een massaontslag van honderden personeelsleden. Maar volgens Schiphol moeten er banen geschrapt worden om geld te besparen. Bovendien zegt de luchthaven minder personeel te kunnen inzetten omdat er door de coronacrisis veel minder passagiers zijn.

Quote

"De noodzaak is voor meer schoonmaak en niet minder"

Khadija Hyati, schoonmaker schiphol

De schoonmakers zeggen dat ze juist meer werk hebben vanwege de strenge coronamaatregelen. Schoonmaker Khadija Hyati geeft als voorbeeld dat handvatten nu enkele keren per dag moeten worden schoongemaakt: "De noodzaak is voor meer schoonmaak en niet minder."

Minder vies

Schipholmanager Mirjam de Boer vertelt dat de luchthaven ingesteld was op 70 miljoen passagiers. "Als je vandaag de dag ziet hoe weinig passagiers we relatief nog hebben, dan betekent dat ook dat het minder vies wordt en dat we minder schoonmakers nodig zullen hebben", aldus De Boer. Het aantal van 300 schrapte voltijdsbanen wordt overigens niet door Schiphol bevestigd.

Harde werkelijkheid

De Boer vraagt juist begrip voor de situatie waar Schiphol zelf in zit: "We hebben echt enorme grote verliezen te verdragen. Ook wij moeten reorganiseren. Dat zal helaas ook betekenen dat dat ook gebeurt bij onze partners [de schoonmaakbedrijven red.]. Ik vind het ook vervelend, ik had het liever ook niet gewild, maar dat is de harde werkelijkheid."

Schiphol zegt het personeel zo goed mogelijk te willen begeleiden naar ander werk. De vakbonden beraden zich op vervolgacties, zoals stakingen.

Schoonmakers op Schiphol in actie tegen hun ontslag - NH Nieuws / Doron Sajet

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]