Ga naar Content

Pioniers wil Nederlandse honkbalreuzen uitdagen: 'Ik zie progressie bij de jongens'

HOOFDDORP- Aan de eindstrijd om de Nederlandse honkbaltitel, de Holland Series, doen al jarenlang dezelfde twee clubs mee. Wat andere clubs ook proberen, telkens zijn het Amsterdam Pirates en Neptunus uit Rotterdam die als laatste overblijven. Daar wil Hoofddorp Pioniers nu verandering in brengen.

Foto: NH Sport/Maarten Westerduin

Nadat de ploeg vorig seizoen vierde in de competitie werd, mag Pioniers dit jaar als nummer drie meedoen aan de play-offs. Het is een podium waar ze bijna elk jaar spelen, maar nu lijkt er een nieuwe wind door het sportpark te waaien. Pioniers wil de nieuwe uitdager van de topteams worden. "Ik zou graag willen zien dat het een keer Amsterdam of Rotterdam tegen Hoofddorp wordt", zegt aanvoerder Mark Smit. 

"Ik zou graag willen zien dat het een keer Amsterdam of Rotterdam tegen Hoofddorp wordt"

Pioniers-speler Mark Smit

De selectie van Pioniers is onervaren. Het is de bedoeling dat de spelers de komende periode stappen gaan maken: "We hebben best wel wat jaartjes gehad waarin er veel spelers kwamen en gingen. Nu willen we kijken of we naar een vast team kunnen werken", aldus Smit.

Dit seizoen presteert Pioniers al een stuk beter dan een jaar eerder. Vorig seizoen won de ploeg 20 van de 42 wedstrijden. Dit jaar werd de speelkalender gehalveerd en hadden de Hoofddorpers aan 22 wedstrijden genoeg om tot 14 zeges te komen. Daar zat ook een knappe overwinning op Neptunus bij.

Glimlach

De toch al goedlachse trainer Mervin Gario wordt daar vrolijk van. "Ik zie heel veel progressie bij de jongens" vertelt de geboren Arubaan vlak voor de play-offwedstrijd tegen HCAW (10-5 winst). "Daar werken we elk jaar ook hard voor. Vanaf november zijn we bezig met elkaar: van de gym tot aan het veld."

De 34-jarige Gario is al bijna 20 jaar actief in het Nederlandse honkbal. In 2017 werd hij speler/trainer van Pioniers. De filosofie van Gario is niet ingewikkeld: plezier te maken. "Want van plezier komt winnen. Dat zie je ons ook uitstralen op het veld."

Playoffs

Pioniers heeft nu de eerste drie wedstrijden in de play-offs gespeeld. De eerste wedstrijd tegen HCAW ging nog verloren: 3-1. In de twee wedstrijden die volgden werd diezelfde ploeg wel aan de kant gezet (7-0 en 10-5). Pioniers speelt nog reeksen tegen Neptunus en Pirates. De beste 2 ploegen van de winnaarspoule gaan door naar de finalereeks. 

"Winnen doe je met een lach, verliezen ook. Je kunt niet winnen zonder te weten wat verliezen is."

Pioniers-trainer MErvin gario

De kans dat Pioniers dit seizoen de play-offs overleeft, lijkt vooralsnog klein. Daarvoor is het niveauverschil te groot. "We hebben in de reguliere competitie ook een paar wedstrijden laten liggen", erkent Smit. "Dan zie je toch wel dat we op belangrijke momenten nog ervaring missen."

Maar het is volgens Gario nu nog niet erg om te verliezen. Opnieuw wordt het woord 'plezier' gebruikt: "We moeten hier alles met plezier blijven doen. Winnen doe je met een lach, verliezen ook. Je kunt niet winnen zonder te weten wat verliezen is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]