Amsterdam

NL
V

Duizenden handtekeningen ingediend tegen plan 'Amsterdamse schoolkinderen eerst'

14 september 2020, 17.10 uur · Aangepast 14 september 2020, 21.21 uur · Door Redactie

LANDSMEER - Er zijn bijna 4.200 handtekeningen verzameld tegen het plan van de vereniging van Amsterdamse middelbare schoolbesturen (OSVO) om kinderen uit de randgemeenten pas op scholen in de stad te plaatsen als alle Amsterdamse kinderen al een plek hebben. "Het is van de zotte", stelt een vader uit Broek in Waterland die al een kind in Amsterdam op school heeft zitten. 

NH Nieuws / Mischa Korzec

Alleen een tunnel onder de A10 scheidt de gemeente Landsmeer van Amsterdam. Toch zullen de kinderen die straks naar een Amsterdamse middelbare school willen, als het aan de OSVO ligt, achter in de rij moeten aansluiten wat betreft hun schoolkeuze. Vandaag beslist de vereniging over het door ouders en gemeenten verguisde plan. De petities die in Landsmeer werden opgezet tegen het plan zijn meer dan vierduizend keer ondertekend. 

Andere opties voor een middelbare school zijn voor de kinderen uit Landsmeer te vinden in Purmerend of Zaandam, wat een stuk verder reizen is. Voor veel ouders is dat echt een brug te ver: "Wij zijn voor de middelbare school altijd aangewezen geweest op de stad", legt Ingrid Jongens uit. Zij startte de petitie die niet alleen door Landsmeerders werd ondertekend, maar ook door ouders uit andere randgemeenten.

Regiofunctie

Pieter Roozenboom uit Broek in Waterland wist niet wat hem overkwam toen hij van de plannen hoorde. "Mijn oudste zoon zit al op de middelbare school in Amsterdam. Ik heb twee kinderen die nog in Broek in Waterland op de basisschool zitten en we zijn al scholen aan het kijken. En nu komt uit de lucht vallen dat we na de 7000 kinderen, die eerst mogen kiezen, de restjes mogen oprapen."

Hij benadrukt dat Amsterdam een regiofunctie heeft. "Ik heb nog nooit gehoord dat een stad dan zegt 'Nee dat mag wel, maar dan we doen het eerst voor eigen kinderen en daarna mag dan de regio het opvullen zodat we wel de budgetten kunnen vullen.'" 

Tekst loopt door onder de video:

Petitie tegen uitsluiting van dorpse schoolkinderen ingeleverd - NH Nieuws

De petitie wordt vandaag ingeleverd, omdat de OSVO vandaag vergadert over de plannen die verbetering moeten brengen in het voortgezet onderwijs. 20 procent van de leerlingen die zich afgelopen jaar hebben aangemeld bij een school in de stad kwam namelijk niet op zijn of haar eerste keus. Er waren zelfs leerlingen bij die op geen enkele school van hun voorkeurslijst terecht konden. De OSVO wil dat verbeteren en kwam met een paar alternatieven tijdens de aanmeldingsprocedure. 

Quote

"Uitsluiting tijdens de aanmeldprocedure is niet de oplossing"

ingrid jongens, initiatiefneemster van petitie

Volgens Ingrid is het uitsluiten van kinderen tijdens de aanmeldingsprocedure niet de oplossing, maar moeten er juist scholen bij. "Ik denk dat het aanbod van scholen vergroot moet worden en er zijn natuurlijk een aantal scholen heel populair."  

Verschuiving

De Amsterdamse gemeenteraad en de raden van omliggende dorpen en gemeenten staan ook niet achter het plan van de OSVO. Wethouders uit Landsmeer, Waterland en Oostzaan waarschuwden vorige week nog voor het plan: "Er vindt slechts een verschuiving plaats van de groep teleurgestelde kinderen." 

Ook vanuit Amsterdam is kritiek op het plan te horen. Leraar economie Wally van Hall vindt het onrechtvaardig voor kinderen uit andere gemeenten: "Er wordt eigenlijk gezegd 'je mag alleen naar de scholen waar Amsterdammers niet naartoe willen.'"

Hoewel er veel geluiden tegen de plannen van de OSVO zijn, is raadslid Heidi Bouhlel van Landsmeerer niet gerust op dat er naar de Amsterdamse raad zal worden geluisterd. Eerder zei ze tegen NH Nieuws dat ze hoopt dat de plannen gewijzigd worden: "Uiteindelijk heeft OSVO het laatste woord. Ik ben pas overtuigd als OSVO zegt: 'We gaan terug naar de tekentafel.' Ik hoop dat OSVO luistert naar de bezorgde brieven die ze gekregen hebben."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?