Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

FNV Metaal en ondernemingsraad bezorgd over enorm verlies Tata Steel Europe

14 september 2020, 13.42 uur · Door Emma Wesseling & Fred Segaar

IJMUIDEN - FNV Metaal en de ondernemingsraad van Tata Steel hebben het nieuws van de slechte jaarcijfers van Tata Steel vanmorgen met lede ogen aangezien. Ze maken zich beiden zorgen over de stand van zaken bij de Europese overkoepelende organisatie van de staalgigant.

Ondernemingsraad en FNV maken zich zorgen over slechte jaarcijfers Tata Steel - NH Nieuws

Het gaat om de cijfers van afgelopen boekjaar, wat betekent dat de terugloop in verdiensten door de coronacrisis hier nog niet in te zien is. Volgens Roel Berghuis van FNV Metaal is de ontwikkeling zorgwekkend. "Het is Tata Steel Europe. De Nederlandse tak is relatief gezond en kan zichzelf nog bedruipen, maar wij vinden wel dat dit buitengewoon zorgelijk is."

Gerrit Idema van de ondernemingsraad van Tata Steel deelt die zorgen. "Het afgelopen jaar hebben we ook in IJmuiden niet goed gedraaid, maar dat is niet de oorzaak van deze problemen. 

Bijna een miljard verlies 

Vanmorgen werd bekend dat Tata Steel Europe in het afgelopen boekjaar bijna een miljard euro verlies heeft gedraaid. Accountants van PWC die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de jaarcijfers publiceerden eerder deze week hun rapport, waarin ze waarschuwen voor de situatie van de staalgigant. 

Volgens de accountants liggen de problemen vooral in de Britse tak van de onderneming, waar al langer verlies wordt gedraaid. In IJmuiden gaan al jaren stemmen op voor het afsplitsen van de Britse tak. 

Nationalisering

Volgens Idema is een van de meest voor de hand liggende oplossingen het afsplitsen en eventueel nationaliseren van de Britse tak. "Of je moet zorgen dat het niet langer verliesgevend is."

"Het is geen geheim dat de grootste problemen in het Verenigd Koninkrijk liggen. De basis is daar niet goed genoeg om winst te kunnen maken", aldus Idema.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]