Ga naar Content

De Peiling: 'Huiskat moet binnen blijven of aangelijnd naar buiten'

Om miljoenen vogels te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen. Een ecoloog pleit voor een proefproces tegen huiskatten en hun baasjes. De kat moet binnen blijven of mag alleen aangelijnd naar buiten. Wat vind jij daarvan?

Foto: Adobe Stock

Aangelijnd
"Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen en hoort niet in de natuur", zegt ecoloog Chris Smit tegen de NOS.

Miljoenen dode vogels
"Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij. Zelfs bij de laagste inschatting worden 32 vogels per minuut gedood", rekent Smit voor. "Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken."

Afschieten
Andere maatregelen tegen jagende katten zijn omstreden. Afschieten kan helpen tegen de verwilderde huiskat, maar dat mag bij alleen in de provincies Friesland en Utrecht.

Vangkooien op Texel
Verwilderde huiskatten zijn op Texel al jaren een groot probleem. Tegen afschieten was veel weerstand. Op het eiland plaatsen vrijwilligers van de Stichting Zwerfkatten Nederland binnenkort vangkooien. Voor gevangen katten wordt een geschikte opvangplek gezocht.

Wat vind jij?
Hondeneigenaren krijgen een boete als ze hun huisdier los laten lopen. Zou dat voor kattenbaasjes ook moeten gelden? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].