Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

NH Nieuws panel: standbeeld J.P. Coen mag blijven staan in Hoorn

14 september 2020, 15.00 uur · Aangepast 14 september 2020, 15.19 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - Het standbeeld van J.P. Coen mag gewoon blijven staan op de Roode Steen. Dat vindt de grootste groep van de NH Nieuws panelleden die in Hoorn wonen. En van alle initiatieven is het meeste enthousiasme voor een referendum.

NH Nieuws

Volgens de meerderheid van de 85 deelnemers is het beeld onlosmakelijk met Hoorn verbonden. En als er dan wat mee moet gebeuren is het hooguit het toevoegen van een tekst om de persoon J.P. Coen te duiden. Het helemaal verwijderen kan slechts op twee procent steun rekenen. 

Eén ding is wel duidelijk. De meerderheid van de panelleden vindt dat de inwoners van Hoorn moeten bepalen wat er moet gebeuren met het beeld. Van alle initiatieven die er nu zijn krijgt het referendum van Rik Meester met 59 procent de meeste steun. De tegenstanders zijn vooral ook mensen die vinden dat het beeld sowieso mag blijven staan. Maar Cor Sjerps heeft andere zorgen. "Referenda geven geen goede afspiegeling van de bevolking. Alleen de uitersten pro en contra zullen meedoen. De gemeenteraad is een betere afspiegeling."

Weinig steun voor burgerinitiatief

Voor het burgerinitiatief van Gion Raap is het minste steun. Zes procent vindt het een goed idee om het standbeeld te verplaatsen naar een plek voor educatieve doeleinden zoals het Westfries Museum en een monument op te richten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Molukken. Bijna de helft van de ondervraagden (43 procent) moet van beiden niets weten.

Over de plannen van de gemeente voor een stadsgesprek(ken) om een brede discussie te voeren over racisme, discriminatie en uitsluiting is veel verdeeldheid. 46 procent is voor, 42 procent is tegen. "Alleen uitersten worden gehoord, nuance ontbreekt dan vaak", vertelt een anoniem panellid in de reacties.

Yvette Damhuis is wel een voorstander, al ziet ze ook nadelen. "Probleem bij zulke gesprekken is vaak wel dat degenen die moeilijk uit hun woorden komen nooit gehoord worden." Een andere anonieme deelnemer zegt: "Goed idee, mits het over en weer geen scheldpartij wordt. Het heeft alleen zin als er naar elkaar wordt geluisterd en men elkaar respecteert."

Verantwoording

In totaal hebben we 141 Hoornse NH Nieuws panelleden uitgenodigd voor het J.P. Coen-onderzoek. In totaal hebben 85 Horinezen meegedaan aan de enquête. Bekijk hier alle uitslagen.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws panel. Je wordt dan ongeveer eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]