Ga naar Content

Familie de Bruijn runt al meer dan 50 jaar vliegveld Texel

TEXEL - Familie De Bruijn is al drie generaties havenmeester op het vliegveld van Texel. Dat is misschien geen internationale luchthaven met bijbehorende glamour, maar met 25.000 vluchten per jaar is er meer dan genoeg te beleven. Vanaf het terras kan je vliegtuigen en parachutisten bijna aanraken, waardoor het vliegveld een belangrijke toeristische trekpleister is.

Foto:

Vliegveld de Vlijt op Texel werd in 1937 geopend en was een werkverschaffingsproject voor werkloze Tesselaars in de crisisjaren. Het was vernoemd naar een boerderij die op die plek had gestaan. In de oorlog is de luchthaven deels verwoest en in 1952 werd de Vlijt heropend.

"Havenmeester zijn is voor ons een soort roeping"

Ed de Bruijn, havenmeester

"Toen mijn vader in 1964 havenmeester werd op het vliegveld stond er een bunker en een oud restaurant", vertelt Ed de Bruijn. "Het grasveld werd bijgehouden door schapen. De boer was in die tijd de belangrijkste klant van het vliegveld." 

Gemoderniseerd

Onder Joop de Bruijn en onder opvolger Ed werd het vliegveld gemoderniseerd. Er kwam een moderne hangar een nieuw hotel en een restaurant. Vanaf de jaren zeventig bood het vliegveld onderdak aan het parachutecentrum Texel, dat veel publiek trok. En om de drie jaar wordt de Texel Airshow gehouden wat het vliegveld ook populairder maakte.

"Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel", zegt Ed de Bruijn. "Havenmeester zijn is voor ons een soort roeping. Je moet altijd voor mensen klaar willen staan. Vliegtuigen kunnen vroeg of laat nog aankomen en dan zijn wij er om ze te ontvangen en ze verder te helpen."

Texel airport - NH Nieuws

Mike is sinds 2003 ook havenmeester op het vliegveld, hij is de derde generatie de Bruijn. Het werk van havenmeester is in de eerste plaats zorgen dat vliegtuigen veilig landen en opstijgen vanaf het vliegveld. Vanuit de verkeerstoren hebben de havenmeesters contact met de piloten.

Taken van de havenmeester

Maar op een relatief klein vliegveld als op Texel doet de havenmeester nog veel meer. "Wij maaien zelf de start- en landingsbaan met de trekker. Ik vind dat heerlijk therapeutisch werk. Dan kun je alle stress even van je af laten glijden", lacht Mike. Naast maaien zijn er nog meer klussen. Als de Kustwacht op het vliegveld landt, zorgt Mike ervoor dat het vliegtuig vol getankt wordt met brandstof. "Dan kan de bemanning even rustig eten in het restaurant", zegt Mike. Het restaurant en het hotel worden trouwens ook door de familie de Bruijn gerund.  

En naast Ed en Mike heeft zich nog een 'De Bruijn' in de verkeerstoren gemeld om mee te werken. Ed's dochter Stephanie is havenmeester in opleiding en draait al regelmatig diensten. "Ik werkte eerst in het restaurant maar heb inmiddels een kind en een volgende is op komst. In de verkeerstoren kan ik lekker zittend mijn werk doen en ik vind het nog leuk ook. Het zal wel in het bloed zitten", lacht ze. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]