Ga naar Content

Afro-bieb geopend in OBA: "De eerste buiten Afrika"

AMSTERDAM - De Afro-bieb in de openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA) opende vrijdag haar deuren. In de bibliotheek staan boeken uit Afrika en boeken geschreven door Afrikaanse schrijvers. Initiatiefnemer van de Afro-bieb is filmmaker Kibret Mekonnen.

Foto: bron: NH Nieuws

Kibret kon maar weinig goede Afrikaanse boeken vinden in Nederland. Er waren maar enkelen met een hoog prijskaartje in de boekenwinkels of het moest online worden besteld."In winkels in Nederland was er een tekort of waren er helemaal geen boeken" deelt Kibret.

Dus begon Kibret zelf met het verzamelen van Afrikaanse boeken. "Toen ik er ongeveer tweehonderd had, dacht ik 'kan ik andere mensen hier niet ook blij mee maken?'." En zo ontstond het idee voor een bibliotheek.

Tekst gaat door onder de video.

Afro-Bieb geopend - NH Nieuws

In samenwerking met de OBA besloot Kibret om nog meer boeken te verzamelen en zo stond Kibret een aantal dagen met een kraampje op de begane grond. Daar vroeg hij mensen om hun boeken over en uit Afrika te doneren.

"De eerste dag was het vooral nog mensen vragen. De tweede dag kwam er al een enkeling. Maar de dagen daarna stroomden de boeken binnen." aldus Kibret

"Melkam addis amet! Zo wens je elkaar een gelukkig Ethiopisch nieuwjaar"

Kibret Malkonnen, initiatiefnemer

De opening van de Afro-bieb viel vrijdag tegelijkmet de viering van het Ethiopisch Nieuwjaar. Dit werd dan ook gevierd in de OBA. Er waren muzikanten, een modeshow, tekenlessen, lezingen, storytellers en een Ethiopische maaltijd. De avond werd afgesloten met een vreugdevuur genaamd Chibbo.

Kibret geniet van de avond. Maar hij heeft nog genoeg ambities voor de toekomst. Zo gaat hij  hij nog thema avonden organiseren, blijft hij boeken verzamelen en wilt hij meer Afrikaanse boeken laten vertalen naar het Engels en Nederlands. "Deze Afro-bieb is pas het begin. Ik heb nog genoeg andere plannen!" vertelt Kibret met een glimlach.

Foto: Viering van Chibbo tijdens Ethiopisch nieuwjaar / Bron: Afro bieb

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.