Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Flyers, petities en een manifest: steeds meer acties rondom standbeeld J.P. Coen

14 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 14 september 2020, 07.22 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

HOORN - In de straten van Hoorn wordt de discussie rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen steeds zicht- en voelbaarder. Tegenstanders van het beeld verpreidden dit weekend flyers huis-aan-huis. Ook de Hoornse Rik Meester trok de straat op om handtekeningen te verzamelen voor een referendum over het beeld. 

"Ik hoop dat niet alleen de fel voor- en tegenstanders maar juist ook de rest van Hoorn zijn stem laat horen", aldus Meester. Per se vóór of tegen is hij zelf niet: "Samen moeten we meer te weten komen van elkaars standpunten en meningen, over het beeld en onze geschiedenis en wat we daarmee moeten doen."

Tekst gaat verder onder de video:

Rik Meester gaat de straat op voor handtekeningen referendum Coen - NH Nieuws

We Promise, Building the Baileo en Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië hielden zaterdag een flyeractie. Dat deden ze in de Jan Pieterszoon Coenstraat en omliggende straten. "Er komen nog meer onaangekondigde acties aan. Ik kan er nu nog niks over zeggen", laat Marisella de Cuba weten van We Promise.

Op de verspreide flyer beargumenteren ze waarom het standbeeld weg moet, omdat het 'een verwerpelijk symbool van koloniale moord en plundering op mensen van kleur, een symbool van racisme", is. Eerder trokken de organisaties al samen op en hielden op 19 juni een demonstratie op het Pelmolenpad. "Wij gaan net zo lang door tot het standbeeld weg is. Het is slechts het topje van de ijsberg", zei woordvoerder Romy Rondeltap van Building the Baileo toen tegen NH Nieuws. 

Voors - en tegens

Vlak na de demonstraties werden er al verschillende petities gehouden voor- en tegen het standbeeld. En zo ook een petitie voor het maken van een manifest waarin de gehele geschiedenis wordt belicht. Morgenavond staat het burgerinitiatief van Gion Raap op de raadsagenda van Hoorn en zal de gemeenteraad beslissen of zij het initiatief steunen of niet. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]