Ga naar Content

Provinciale Staten voorlopig in Egmond aan Zee: "Dit is even het huis van de democratie"

EGMOND AAN ZEE - Al maanden heeft Noord-Holland een digitale democratie: alle vergaderingen van Provinciale Staten vonden via de computer plaats, maar dat regime eindigt morgen. De grootste zaal van Hotel Zuiderduin wordt omgebouwd tot een coronaproof Statenzaal, zodat daar maandag 'gewoon' vergaderd kan worden.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Er was een behoorlijke ingreep nodig om de zaal, die normaal gesproken voor feesten gebruikt wordt, geschikt te maken als politieke arena. Zo moest een goede geluids- en beeldinstallatie worden aangelegd. "Digitaal moet alles te volgen zijn", aldus de commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Van Dijk, normaal voorzitter van de Staten vergaderingen in Haarlem, komt de dag voor de eerste vergadering naar zijn nieuwe vergaderzaal bekijken. "Het is wel een enorme zaal", luidt Van Dijks reactie bij binnenkomst. "Zoals ik nu zie hebben ze exact de tafels hetzelfde neergezet als in Haarlem, dus ik vergis mij niet in wie waar zit."

Menselijk contact

Volgens de commissaris snakken alle Statenleden naar een normale vergadering. "De digitale vergaderingen kwamen op mij als vermoeiend over. Aan het eind van de dag was je echt versleten", aldus van Dijk. "Politiek heeft fysiek vergaderen nodig. Mensen moeten elkaar kunnen zien voor het politiek debat. We kunnen het spel hier volledig naspelen."

Bekijk hieronder hoe de tijdelijke vergaderlocatie eruit ziet. Tekst loopt door onder video.

Provinciale Staten voorlopig in Egmond aan Zee - NH Nieuws

De zoektocht naar een vervangende locatie voor de vergaderingen begon deze zomer. "In juni hebben wij een eerste inspectie gehad en dit is de locatie geworden voor een aantal vergaderingen vanuit de provincie", vertelt Richard Nan van hotel Zuiderduin. "Er heeft al op internet gestaan dat Egmond aan Zee de komende tijd de hoofdstad van de provincie is en wij zijn zeer content dat wij dat mogen huisvesten."

Natuurlijk is de coronaperiode ook voor dit hotel niet gemakkelijk geweest. "We hebben grote internationale congressen moeten afzeggen, maar daardoor heb je nu wel ruimte in de planning voor dit soort bijeenkomsten." 

Zwembroek mee

Hoe Statenleden zich op hun nieuwe vergaderstek zullen voelen weten we pas maandag. Ook moet dan duidelijk worden of ze zich anders gaan gedragen en of de veranderde vergaderlocatie van invloed is op de kwaliteit van het dagelijks bestuur van de provincie. "Ik rook het zwembad bij binnenkomst al. Dus ik moest er even aan denken dat ik morgen mijn zwembroek mee moet nemen", vertelt commissaris van Dijk met een knipoog.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]