WERVERSHOOF - "De ene dag ligt je perceel er nog mooi bij, maar als in één nacht een groep van tweehonderd ganzen neerdaalt dan weet je de volgende ochtend niet wat je ziet", vertelt groenteteler Roel Bakker uit Wervershoof. Ganzen vreten steeds vaker zijn gewassen aan en veroorzaken zo voor tienduizenden euro's schade.
In West-Friesland teelt Bakker verschillende soorten groenten, waaronder romanesco, groene kool, bloemkool en spitskool. Maar de schade die ganzen daarop aanrichten groeit met het jaar, zo merkt hij op.
"Op dit perceel heb ik er de afgelopen jaren geen last van gehad", vertelt hij tussen de romanesco in Hauwert. "En nu zijn ze er ineens ingevlogen. We kwam hier 's ochtends aan en wisten niet wat we zagen."
Tekst gaat verder onder de video.
Onverkoopbare romanesco door 'ganzenplaag' - NH Nieuws
De ganzen strijken volgens Bakker soms met tweehonderd tegelijk neer. "Deze zijn zo aangevreten, dit kan nooit meer een mooie romanesco worden. De handel zit daar niet op te wachten, dus dit gaat allemaal verloren."
Bewustwording consument
De groenteteler vindt het belangrijk om dit probleem te laten zien - niet alleen in de hoop dat het onder de aandacht komt bij de provincie. Maar ook om de consument te laten zien hoe het product groeit en waar je als teler mee te maken hebt. "Consumenten zien niet dat het eten kapot gaat, want er is altijd genoeg in de supermarkt."
De 'ganzenplaag' loopt financieel behoorlijk in de papieren. "Op dit moment hebben wij twee percelen waar wij schade aan hebben, dan praat je al gauw over de 30.000, 40.000 euro wat gewoon weg is."
Tekst gaat verder onder de video.
De provincie kan ganzenschade compenseren, maar dan moeten telers wel een melding van de schade maken bij een speciaal meldpunt, zo legt Kees Nieuweboer van LTO West-Friesland uit. "Dit kost je driehonderd euro per melding waardoor veel boeren geen melding maken, want de schade wordt pas uitgekeerd nadat je aan strenge eisen hebt voldaan, dus de kans dat je driehonderd euro voor niets betaalt is aanwezig."
Hoge meldingskosten
Als er geen melding wordt gemaakt ontstaat vervolgens een scheef beeld van de impact van de ganzenschade. Roel Bakker heeft zo zelf ook meldingen achterwege gelaten. "Ik heb dat de afgelopen jaren wel een aantal keren gedaan, dat ik dacht laat maar zitten. Maar nu is het bij mij tot zo hoog gekomen dat ik zoiets heb van ik ga alles aanmelden en ik ga er vol gas voor."
"Ik vind dat de provincie alles op alles moet zetten om de ganzenstand terug te zetten naar de stand van 2005"
Om zelf de ganzen te verjagen heeft hij linten geplaatst en schijnt er na zonsondergang een laser door het veld. Al zorgt dat er volgens hem alleen voor dat het probleem zich slechts verplaatst. "Gisterenavond had ik een laser neergezet en alle ganzen vlogen weg, ik dacht; kijk da's mooi gaan. Vanmorgen kom ik op hetzelfde perceel en ze zitten er gewoon weer."
Volgens Nieuweboer en Bakker moet de ganzenpopulatie worden ingedamd. Nieuweboer: "In 2017 was de schade van de grauwe gans in de provincie Noord-Holland 5,5 miljoen euro. En in 2005 was het 45.000 euro, dus er is wel wat aan de hand - en dan hebben we het alleen nog maar over de grauwe gans."
Populatie verminderen
"Ik vind dat de provincie alles op alles moet zetten om de ganzenstand terug te zetten naar de stand van 2005", aldus Nieuweboer. Dat kan volgens hem door te jagen, maar ook door het behandelen van nesten zodat eieren niet uitkomen en ruivangsten in de ruiperiode.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]