Ga naar Content

Uitstel afsteekverbod niet gewaardeerd: ''Ook met siervuurwerk kan je een oog verliezen''

AMSTERDAM - Een verbod op het afsteken van vuurwerk in Amsterdam is een jaar uitgesteld. Volgens Halsema is een verbod door de coronacrisis anders niet te handhaven. Professor oogheelkunde Maarten Mourits maakt zich juist zorgen om onnodige vuurwerkslachtoffers. ''Iedere keer zijn onze eerstehulpafdelingen overbelast.'' 

Vuurwerkverbod Amsterdam uitgesteld - NH Nieuws

Elk jaar weer komen vuurwerkslachtoffers langs bij de Berghman-kliniek, waar Maarten werkzaam is als oogarts. Hij treft slachtoffers die omstanders waren, maar ook patiënten die zelf vuurwerk afstaken. Heftige gevolgen als blijvende oogschade en het volledig moeten verwijderen van ogen zijn Maurits niet onbekend: ''Ik pleit al 20 jaar voor een volledig verbod van alle vormen van vuurwerk."

''We gingen elke keer vuurwerk op elkaar gooien voor de grap''

Slachtoffer van vuurwerk

Vaak zijn het 'jonge mensen die nog hun hele leven met hun ogen voort moeten', benadrukt de arts. De jeugd zou dan ook tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, stelt hij. "Er zijn zoveel leuke dingen die veiliger zijn, geen vuurwerk afsteken!"

Met oordoppen naar het toilet

Jelle Huiberts heeft door vuurwerk dat naar hem is gegooid jarenlang een piep in zijn oor gehoord en kon heel weinig geluid hebben. ''Het was zo erg dat ik met oordoppen naar het toilet moest en vertraging opliep tijdens mijn studie aan het conservatorium.''

Het verbod is uitgesteld, maar Maurits adviseert iedereen om geen vuurwerk af te steken. "Er zijn veel leuke dingen in de wereld die veiliger zijn. Geen vuurwerk afsteken, maar een glaasje drinken met geliefden bijvoorbeeld."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Lees ook