Ga naar Content

Na NS pleiten ook provincie en bibliotheek voor nieuw stadhuis bij station Hoorn

HOORN - Behalve de NS hebben ook de provincie en de Hoornse bibliotheek zich in een brief aan de Hoornse gemeenteraad voorstander verklaard van een nieuw stadhuis in het nog te herontwikkelen stationsgebied. 

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Dat blijkt uit twee brieven die op de agenda van de gemeenteraadsvergadering aanstaande dinsdag staan. 

Volgens de provincie staat de gemeenteraad aan de vooravond van een 'belangrijke keuze voor de toekomst'. "Het plaatsen van een dergelijke functie binnen het stationsgebied past goed binnen ons beleid met betrekking tot OV-knooppunten", spreekt de provincie haar voorkeur uit voor nieuwbouw. De andere optie is renovatie van het huidige stadhuis uit de jaren zeventig, iets waar veel commissieleden voorstander van zijn.  

De provincie verwijst naar de gemeentehuizen van Zaanstad en Beverwijk, die in de afgelopen decennia beiden naar het stationsgebied zijn verhuisd. "Deze keuze heeft bijgedragen aan een succesvolle en versnelde ontwikkeling en heeft geleid tot extra private investeringen", schrijft de gemeente over de ontwikkeling in Zaanstad. 

Lees ook

"Kortom, nieuwbouw van het stadhuis in het stationsgebied kan als een katalysator werken voor de ontwikkeling van het stationsgebied, zorgen voor een aantrekkelijk en levendig stationsgebied en kansen bieden voor investeringen van andere partijen. Als provincie zullen wij een dergelijke keuze van harte ondersteunen." 

De Hoornse Ondernemers Federatie (HOF) liet tijdens de commissievergadering van 27 augustus al weten dat zij eveneens pleiten voor een nieuw stadhuis bij het station. Zij staan volledig achter de keuze voor 'Het Huis van de Stad' in de Poort van Hoorn, mits er duidelijkheid is over de parkeergelegenheid en dat de bereikbaarheid van het stadscentrum wordt gegarandeerd.

Bibliotheekfuncties

Ook de bibliotheek heeft zich aangesloten bij het charmeoffensief. Volgens directeur Paul Groot komen de huidige bibliotheekfuncties - waaronder bestrijding van laaggeletterdheid en eenzaamheid - op de huidige locatie niet goed uit de verf.

"Bovendien staan wij ook voor wettelijke duurzaamheidseisen, voor noodzakelijk onderhoud is een forse - naar onze mening - ontverantwoorde investering nodig. Daarom zetten wij vol op stationgebied-noord Poort van Hoorn." Omdat het huidige pand aan de Wisselstraat eigendom is van de bibliotheek, wil de directeur de opbrengsten graag gebruiken om een nieuwe bieb in het stationsgebied op te tuigen.

'Goed geënsceneerd'

"Die mening deel ik niet", zegt Roger Tonnaer over het pleidooi van de provincie, NS en bieb. Hij noemt de brief aan de raad 'goed geënsceneerd'. Ik ben niet onder de indruk, maar hoop oprecht dat de provincie en de bibliotheek hun interesse in de Poort van Hoorn niet verliezen als het stadhuis daar niet komt." 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]