Zaanstreek-Waterland

Plastic Soup Surfer onthaald in Purmerend: "Kinderen zijn het probleem niet"

10 september 2020, 17.40 uur · Aangepast 11 september 2020, 10.18 uur · Door Redactie

Whatsapp

PURMEREND - De Plastic Soup Surfer is aangekomen op 'Het strandje van Purmerend'.  De troep op de grond maakt direct duidelijk waarom hij aandacht wil voor het zwerfafval. "Het is echt ongelofelijk hoe al dat plastic hier aanspoelt." De Plastic Soup Surfer is in Purmerend om aandacht te vragen voor betere afval scheiding bij scholen.

Plastic Soup Surfer en in Purmerend - NH Nieuws / Mischa Korzec

Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator, onthaalt de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga vandaaag. Merijn vecht, net als de Zwerfinator, ook al jaren tegen zwerfafval en ziet het afval met lede ogen aan. Tussen alle blikjes, flessen en doppen ligt ook een rubber zakje. "Een condoom, hopelijk heeft die vervuiler zich niet voortgeplant."

De Plastic Soup Surfer supt en surft van Maastricht naar Schiermonnikoog. Onderweg stopt hij bij scholen waar hij strijdt voor een beter afvalscheiding. Op basisschool De KlimOp in Purmerend zegt Tinga dat het hard nodig is dat scholen ook hun plastic moeten scheiden: "Het is raar dat je dat wel thuis doet maar niet op school"

Volgens de Surfer is het voor scholen echter moeilijk om afval te scheiden omdat ze door de gemeente als bedrijf worden gezien: "De kinderen zouden daarom naar de burgemeester moeten om een beter beleid aan te vragen", vertelt hij. 

Quote

"kinderen zijn het probleem niet, maar als je de wereld wil veranderen zijn kinderen natuurlijk een goed punt"

Dirk groot, plastic soup surfer

Romy en Lemeh van 10 jaar oud, willen zich er graag hard voor maken "Ik vind het wel cool dat hij dit doet", laten ze weten. De kinderen gaan binnenkort naar de burgemeester met de vraag of het mogelijk is afval beter te kunnen scheiden op de school.

Dirk vind het een goede actie maar denkt dat de het probleem vooral bij de ouders ligt. "Kinderen zijn het probleem niet, maar als je de wereld wil veranderen zijn kinderen natuurlijk een goed punt", zegt hij tegen NH Nieuws. "Oude honden kun je moeilijk nieuwe trucjes leren." 

De plastic Soup Surfer trekt morgen weer verder op zijn Sup in Edam, Hoorn en Enkhuizen. 

Plastic Soup Surfer en Zwerfinator in Purmerend - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Whatsapp