Ga naar Content

IJmuidenaar (87) eet hele jaar van volkstuin: "Hoop jongeren te inspireren"

SANTPOORT-NOORD - Al meer dan een halve eeuw verbouwt IJmuidenaar Piet Rendering (87) zijn eigen groenten op de volkstuin. Hij en zijn vrouw kunnen er zelfs het jaar rond van eten. Piet hoopt met zijn verhaal jongeren te kunnen inspireren hetzelfde te doen. "Zij hebben de toekomst, het is echt nodig bewuster te gaan leven."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Piet is vergroeid geraakt met zijn volkstuin. Al meer dan 50 jaar kweekt hij snijbonen, bietjes, worteltjes en aardappelen op zijn landje op vereniging VTV IJmond. "Het gaat er mij om dat we een gezonder klimaat krijgen. Zodat mijn kleinkinderen, en later achterkleinkinderen, ook gezond kunnen leven. Met een volkstuin lever je een grote bijdrage, want alles is hier biologisch. En ik neem het mee op de fiets", lacht de tuinder.

Piet, een voormalig Hoogovenman, besteedt minimaal vier dagen van de week om zijn volkstuin te onderhouden. "Natuurlijk is het tijdrovend, maar ook toen ik nog aan het werk was lukte het me. Het is meer een kwestie van: wil je er echt iets van maken? Anders wordt het een lastig verhaal."

Tekst gaat verder onder de video

IJmuidenaar (87) hoopt jongeren te inspireren - NH Nieuws

Piet kan zich storen aan alle verpakkingsmaterialen die gebruikt worden in de supermarkt. "Vroeger hadden ze daar nog gewoon papier en kranten voor. Nu is alles plastic en belandt het vaak in de struiken of op straat. Mijn hoop is er dat er meer jongeren zich gaan interesseren voor het verbouwen van groenten. Juist om begrip te krijgen voor de natuur en te weten hoe het werkt."

Knapperig

Ook is de IJmuidenaar ervan overtuigd dat als ze eenmaal de smaak kunnen proeven van de zelfgekweekte worteltjes of snijbonen, ze nooit meer anders willen. "Dat is geen vergelijk. Die worteltjes zijn hier zo lekker zoet en knapperig. Ze zullen nooit meer teruggaan naar de supermarkt."

Piet is bezig aan zijn laatste jaar als tuinder. "Het lijf wordt minder. En de zorg voor mijn vrouw groter. Ik zal het enorm gaan missen."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over groen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.