Ga naar Content
Alkmaar

Heiloose was vrijwilligster in verwoest kamp Moria: "Gevolg van jarenlang wegkijken"

10 september 2020, 09.00 uur · Aangepast 10 september 2020, 10.14 uur
Door: Priscilla Overbeek · Foto: Marie-José en haar inzameling knutselspullen

HEILOO - Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is na een grote brand dinsdagnacht volledig verwoest. "Een onvermijdelijk gevolg van het jarenlang wegkijken van Europa", aldus oud-vrijwilligster Marie-José van Leeuwen uit Heiloo. "Dit is toch de goden verzoeken dat er iets verschrikkelijks gebeurt? Hier zaten we als vrijwilligers allemaal op te wachten."

In vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere branden uitgebroken. Brandstichting zou niet zijn uitgesloten. Grote delen van het kamp zijn verwoest, meldt NOS

Bijna 13.000 mensen zijn er gehuisvest, terwijl er ruimte is voor maximaal 3000 man. Nadat vorige week de eerste coronabesmetting werd geconstateerd, bleken dinsdag 35 mensen besmet te zijn. "Dat het virus het kamp is binnengeslopen, was onvermijdelijk. Men woont onder plastic dakjes en in houten hutjes, dicht op elkaar. Er is nauwelijks sanitair en de stank is op sommige plekken vreselijk. Honden hebben een beter leven."

Tikkende tijdbom

In Moria is al jaren sprake van overbevolking, onmenselijke leefomstandigheden en geen zicht op verbetering. Onder de EU-Turkijedeal werd afgesproken dat vluchtelingen met asieltoezegging via Moria mochten doorstromen naar andere EU-landen. Ondanks duidelijke afspraken over een herverdeling, kwam bijna geen enkel land de belofte aan Turkije na. "Je kon er je vingers op natellen", vertelt de aangedane oud-vrijwilligster. "Verplegers, artsen en hulporganisaties hebben allemaal de noodklok geluid. Het is onmenselijk. Dat dit kán en mág in Europa. Iedereen heeft toch recht op veiligheid en gezondheid?"

Marie-José heeft nog regelmatig contact met 'Because We Carry', de organisatie waar ze als vrijwilligster voor werkte. "Ik heb vanmorgen begrepen dat de 700 alleenstaande vrouwen met kinderen nu prioriteit hebben. Daarna is er tijd en ruimte voor de andere duizenden vluchtelingen."

"Het is toch dom geluk dat wij in Nederland zijn geboren? Hoe kunnen wij zo onmenselijk zijn? Ik schaam mij voor Europeanen"

oud-vrijwilligster Marie-José van Leeuwen

Via e-mail en WhatsApp ontvangt Marie-José updates van de organisatie over de huidige situatie op Lesbos: "Er slapen duizenden mensen op straat. Ze zwerven door de dorpen, niet wetende waar ze naartoe moeten. Kinderen rennen door de straten op zoek naar hun ouders. De Griekse autoriteiten zetten traangas in tegen opstootjes en plunderingen. "Totale paniek en chaos."

Blote voetjes

Marie-José zag als vrijwilligster twee maanden geleden met eigen ogen hoe onhoudbaar de situatie in kamp Moria was. Ze maakt zich erg kwaad over de onverschillige en afwachtende houding van de overheid. "De opvanglocaties die Nederland voor weeskinderen aanbiedt, moeten nog worden gebouwd. Alsof ze daar op kunnen wachten! Waarom redden we deze kinderen niet? Ze banjeren rond op blote voetjes en het wordt straks winter. Hoe kunnen wij zo onmenselijk zijn? Het is toch dom geluk dat wij in Nederland zijn geboren?  Ik schaam mij voor Europeanen."

Onlangs haalde ze in een week tijd 1500 euro op voor alleenstaande moeders in nood. Daar bovenop startte ze een actie om knutselmateriaal voor Moria in te zamelen. Haar oproep werd massaal beantwoord door verschillende bedrijven en particulieren. Inmiddels staat de garage vol gevulde dozen en pallets. "Gelukkig zijn er nog ontzettend veel goede en lieve mensen. Ik ben zo blij dat ik dat ook nog zie. Anders zou het echt een verrotte wereld zijn."

Marie-José hoopt dat bedrijven en andere sponsoren straks opstaan en inspringen voor organisaties als 'Because We Carry'. "Het liefst stap ik nu in de auto, maar ik wacht op de vraag van de organisatie. We moeten elkaar niet in de weg gaan lopen. Maar God wat een ellende, mijn hart huilt."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]