Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Koor van zangers met dementie repeteert voor film op Alzheimerdag

8 september 2020, 09.54 uur · Aangepast 10 september 2020, 14.11 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM - Het Participatiekoor, waar zangers samen zingen met dementerende ouderen, heeft een manier gevonden om toch weer op te treden. De drie verschillende koren uit Haarlem, Bergen en Midden Delfland repeteren weer in coronastijl en daar wordt een film van gemaakt. Die gaat op Wereld Alzheimerdag op 21 september in première op YouTube. 

Participatiekoor

Sinds 2018 wordt in Haarlem, en later ook in andere plaatsen, een koor samengesteld dat rond Pasen optreedt met delen van de Matthäus Passion van Bach. Hierdoor kregen de mensen met dementie weer het gevoel mee te kunnen doen aan de samenleving. Maar vlak voor de geplande optredens dit jaar ging Nederland 'op slot'. 

Volgens initiatiefnemer Erik Zwiers werd juist onder de deelnemers van het Participatiekoor door de coronacrisis in één klap duidelijk dat er een wankel evenwicht bestaat tussen zorg en welzijn. Zwiers organiseerde voor de bewoners van verpleeghuizen nog enkele tuinconcerten, waar de ouderen van achter het raam van hun kamer van konden genieten. 

Bodem onder bestaan weg

"Maar de kwaliteit van leven schuilt juist in het kunnen blijven participeren in de samenleving. En kunst geeft handvatten bij het vinden van zingeving bij een ongeneeslijke aandoening als dementie", vindt Zwiers. "Wanneer dit wegvalt, valt ook de bodem onder je bestaan weg."

Kijk hier naar de reportage die NH Nieuws van het eerste koor in 2018 maakte. 
(Tekst gaat door na video)

NH Repo: Koor van zangers met dementie zingt Mattheus Passion - NH Nieuws / Geja Sikma

Erbarme dich 

Het thema van de passieconcerten die in maart en april gehouden zouden worden, was 'Erbarme dich'. "Niemand kan toen bevroeden hoe urgent dit zou worden." De lockdown heeft duidelijk gemaakt wat het belang is om je over elkaar te ontfermen en hoe lastig dit kan zijn wanneer je elkaar niet kunt bezoeken. 

De film die gemaakt wordt tijdens de repetities is vanaf 20.00 op Wereld Alzheimerdag op 21 september te zien via het YouTubekanaal van Het Participatiekoor.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]