Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Gion (23) zorgt ervoor dat gemeenteraad zich moet uitspreken over kwestie J.P Coenbeeld

6 september 2020, 17.37 uur · Aangepast 6 september 2020, 22.00 uur · Door Redactie

HOORN - Gion Raap (23) uit Hoorn begon twee maanden geleden een petitie om het J.P. Coenbeeld van de Roode Steen in Hoorn te verwijderen. Na veel reacties te hebben gekregen besloot hij er een burgerinitiatief van te maken. De gemeenteraad van Hoorn behandelt het item van Gion op 15 september.

Foto: Gion Raap

"Ik kan iets terugdoen voor de mensen", dacht Gion twee maanden geleden toen hij met vrienden over de kritiek op het J.P. Coen standbeeld aan het praten was. De 23-jarige Horinees, die zelf niet Moluks is, begon een petitie om het standbeeld te verwijderen en kreeg tot zijn verrassing 1799 handtekeningen: "Ik heb nog nooit zoiets gedaan", vertelt hij. "Ik dacht ik doe het gewoon en kijk hoe ver ik kom. En we zijn heel ver gekomen."

"Het is dat mensen weten wat er gebeurd is. En een stukje gerechtigheid voor slachtoffers"

Gion raap, initiatiefnemer verwijderen standbeeld

Nadat 225 mensen uit Hoorn zijn petitie tekenen besluit hij door te pakken en de gemeente te benaderen: "Ik dacht: we kunnen het gelijk officieel maken", vertelt hij.

Uiteindelijk leveren 64 Horinezen samen met Gion een burgerinitiatief in bij de gemeente Hoorn met de vraag om het J.P. Coenbeeld van zijn sokkel te halen en te verplaatsen naar een plek voor educatieve doeleinden.

Foto: Roode Steen JP Coen juni 2020 - NH Nieuws

In het burgerinitiatief zeggen de inwoners: "Het standbeeld zelf is, met zijn prominente positie in het centrum van de stad, in de eerste plaats een groots symbool van trots en dankbaarheid voor de heer Coen. Dit signaal voelt voor velen wrang, gezien de duizenden mensenlevens die onder zijn leiding onvrijwillig geofferd zijn om deze rijkdom te verkrijgen."

Voor Gion is het belangrijk iets te doen: "Voor de Molukse bewoners, maar ook voor de nazaten", vertelt hij. "Het is niet dat we de geschiedenis moeten wissen, maar wat we terug doen."

Gemeenteraad

Het burgerinitiatief wordt op 15 september besproken in de gemeenteraad. Gion hoopt dat de gemeente nu in actie komt: "Als er maar iets mee gedaan wordt', vertelt hij. "We moeten elkaar als mens zien. De mensen moeten gehoord worden."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]