Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Noodlijdende nachtclubs demonstreren: "Den Haag, neem je verantwoordelijkheid"

5 september 2020, 12.30 uur · Aangepast 5 september 2020, 20.44 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Op het Museumplein in Amsterdam werd vandaag gedemonstreerd voor een versoepeling van de coronamaatregelen in het uitgaansleven. Aan de manifestatie 'De Nacht Wacht' deden honderden mensen mee, vooral ondernemers en bezoekers van clubs en poppodia. 

AT5 / Jarno Glob

Verschillende sprekers stonden al op het podium en vroegen om meer steun vanuit Den Haag. "Als enige sector waar niets kan, hebben we ons aan alle maatregelen gehouden. Maar er wordt niets voor ons gedaan", sprak een van de actievoerders. "Den Haag, neem je verantwoordelijkheid."

Het nachtleven ligt op dit moment zo goed als stil. In sommige clubs kun je zitten, net als in een café. Dit levert alleen veel te weinig op, zeggen de ondernemers. Andere locaties zijn zelfs helemaal gesloten.

Volgens de sprekers is er vooral behoefte aan meer perspectief en zicht op versoepeling. Waar eerder nog 1 september als 'openingsdatum' werd genoemd, weten de ondernemers nu helemaal niet waar ze aan toe zijn. 

kijk hier onze live-uitzending vanaf het Museumplein terug

LIVE NH Nieuws: Noodlijdende nachtclubs demonstreren op Museumplein

Eigenaren, werknemers, artiesten én bezoekers uit het nachtleven demonstreren vanmiddag op het Museumplein in Amsterdam. De sector heeft het door de coronamaatregelen zwaar en vraagt om meer aandacht uit Den Haag.

Posted by NH Nieuws on Saturday, September 5, 2020

De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Rober Willemsen, bracht de demonstranten een beetje hoop. "We zijn voorzichtig positief", zei Willemsen, doelend op een gesprek dat hij vorige week voerde met de regering.

Er ligt op dit moment een plan bij het Outbreak Management Team (OMT) voor heropening van de nachtclubs. Maar het is nog onduidelijk of en wanneer daar meer duidelijkheid over komt. 

Wel in vliegtuig, niet in club

Eerder kwamen Amsterdamse clubs al met eigen oplossingen, bijvoorbeeld door bezoekers bij de ingang te checken op het virus. Ook willen ze een maximumleeftijd in het leven roepen.

"Als er niets gebeurt blijft er niets meer over van het Amsterdamse nachtleven, dat juist zo wordt geroemd binnen Europa", waarschuwde Avalon Peters van poppodium Paradiso voorafgaand aan de demonstratie. Volgens hem staan er veel banen op de tocht. "Het gaat ook om fotografen, barpersoneel, DJ's, organisatoren, schoonmakers, licht- en geluidstechnici, leveranciers en ga zo maar door."

"Als we wel met z'n drietjes op een rij in een vliegtuig kunnen zitten, bij de Albert Heijn half over elkaar heen vallen en ook de sekswerkers alweer een tijdje bezig zijn: geef ons dan ook een kans", zegt Pieter de Kroon van de Chicago Social Club. 

Steun uit Haarlem

Niet alleen clubs uit Amsterdam deden mee aan de demonstratie. Zo was ook Martijn Bevelander, de eigenaar van de Haarlemse discotheek June van de partij. Hij zag zijn zaak onlangs gesloten worden, net als twee andere horecagelegenheden in Haarlem.

Eerder riepen meerdere horeca-uitbaters uit Amsterdam al hun bezoekers en personeel op om mee te doen aan de demonstratie 

Paradiso, de Melkweg en Club NYX demonstreren zaterdag ook mee tijdens De Nacht Wacht - NH Nieuws