Noordkop & Texel

NL
V

Minder plastic in zee: vissers proberen netten te beschermen met 'bio-pluis'

5 september 2020, 07.30 uur · Aangepast 5 september 2020, 09.12 uur · Door Redactie

TEXEL - Texelse en Wieringer vissers doen mee aan een proef met biologisch afbreekbaar 'pluis'. Normaal gesproken bestaat het pluis uit bossen oranje of blauwe draden van plastic die de netten beschermen als ze over de zeebodem slepen. Door slijtage komt veel pluis in zee of op het strand terecht. "Dat willen we niet meer. We willen als visserij bijdragen aan een schonere zee", zegt Sarah Verroen van VisNed.

Vissers proberen netten te beschermen met 'biopluis' - Regio Noordkop

"Overstappen op biopluis is nog een stapje te ver weg, maar we willen een duurzamer alternatief," vertelt Verroen aan mediapartner Regio Noordkop. "We zitten nog midden in een testfase. Biopluis is slijtvaster dan het plastic, maar is een stuk duurder en lastiger te bevestigen aan de netten." 

Vijf jaar bezig

Onderzoekers zijn al ruim vijf jaar bezig met het zoeken naar een alternatief voor de plastic strengen aan de netten. Verroen: "De netten slijten enorm door de zeebodem en als je net stuk is vang je geen vis. Er zijn ook al vissers die vissen met yakleer om de netten te beschermen, dat dezen ze vroeger ook al. Misschien moeten we kijken naar een combinatie van biopluis en leer."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?