Ga naar Content

Bezuinigen op aanvullend openbaar vervoer in Amsterdam: sociaal isolement dreigt

AMSTERDAM - De coalitiepartijen presenteerden vanmorgen het bezuinigingsplan die de financiële klap van de coronacrisis moet opvangen. Een van de plannen is het korten op het aanvullend openbaar vervoer (AOV) voor Amsterdammers met een beperking en ouderen van 75+. Volgens de Algemene Nederlands Bond voor Ouderen (ANBO) zorgt deze maatregel voor een toename van eenzaamheid en een sociaal isolement van ouderen. 

Foto: Gemeente Amsterdam

De coalitiepartijen willen bezuinigen op het AOV door het aantal kilometers te maximeren en het inkomensafhankelijk verhogen van de eigen bijdrage. Daarnaast moet het gebruik van het reguliere ov gestimuleerd worden. 

Seniorenorganisatie KBO-PCOB maakt zich grote zorgen. "Juist nu is er voor ouderen een goede ondersteuning nodig. Senioren zijn door het coronavirus hard getroffen en vaak aan huis gekluisterd. Dan zou het vreselijk zijn dat een voorziening die het mogelijk maakt om naar buiten te gaan, wordt versober", vertelt een woordvoerder aan NH Nieuws.

Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking, benadrukt ook dat de bezuinigingen zeer onwenselijk zijn. "Mensen met een beperking hebben veel minder vaak een baan, waardoor ze een aanzienlijk lager inkomen hebben. Door te bezuinigen tref je deze groep extra hard", laat een woordvoerder weten. 

Afhankelijk

Ook de ANBO is teleurgesteld over de bezuinigingsplannen: "Gelukkig zijn de coronamaatregelen versoepeld, waardoor ouderen weer op pad kunnen. Maar veel van hen zijn niet meer zo mobiel en afhankelijk van de regiotaxi," vertelt een woordvoerder.

Daarnaast pleit de ANBO voor een integraal beleid op het gebied van wonen en vervoer. "Als de kilometers gemaximeerd worden, is het belangrijk dat de voorzieningen en activiteiten voor ouderen op orde zijn in de wijken waar veel oudere mensen wonen, zodat zij alsnog deel kunnen nemen aan sociale activiteiten."

Ov geen optie

Naast de bezuinigingen op het AOV, willen de coalitiepartijen het gebruik van het reguliere ov stimuleren. KBO-PCOB laat weten dat dit geen optie is, omdat het reguliere ov vaak geen reële mogelijkheid is voor ouderen die van het AOV gebruik maken.

Volgens Iederin geldt dat ook voor mensen met een beperking: "Iedereen zegt altijd dat mensen met een beperking moeten participeren in de maatschappij, maar om dat te kunnen doen heb je vervoer nodig. De meeste mensen kunnen makkelijk op de fiets stappen, maar deze groep niet."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.