Ga naar Content

Hoe een grapje uitmondde in een enorme fanclub voor Alkmaarse wielrenner Cees Bol

ALKMAAR - Cees Bol uit Alkmaar rijdt de komende drie weken rond in de Tour de France. Hij wordt gesteund door een heuse fanclub. Een Belgische vriendengroep begon met de fanclub als een grap, maar inmiddels telt de 'Cees Bol Fanclub Toreke' al meer dan 400 leden.

Foto: Privéfoto's

Een wielerwedstrijd en een hoop pilsjes: dat is het begin van de Cees Bol fanclub. "We  vonden de naam Cees Bol erg grappig", vertelt Patrick Engelen bij NH Radio. "Cees betekent namelijk kaas bij ons."

Nog een hoop biertjes later staat Cees Bol zowaar op het erepodium. Patrick wordt uitgedaagd door zijn vrienden om de wielrenner te interviewen. "Ik deed me voor als een reporter en kon hem nog bereiken ook. Na een paar serieuze vragen vroeg ik wat zijn lievelingskaas was. Zijn antwoord: ik lust geen kaas." Vanaf dat moment sloten we Cees in ons hart."

"Als hij zijn touretappe finisht, stuur ik hem appje"

patrick engelen - lid van de cees bol fanclub

De vrienden blijven de Alkmaarder volgen en verdienen tijdens een wedstrijd in Lokeren ook nog eens flink wat geld dankzij Cees. "Iedereen had geld op hem ingezet bij verschillende bookmakers", zegt Patrick. "Toen won Cees ook nog. Omdat het zijn eerste professionele wedstrijd was, stond hij niet hoog bij de bookmakers. Daardoor wonnen we 1600 euro per persoon."

Groeiende fanclub

Steeds meer wielerfans hoorden deze bijzondere verhalen en daarmee begon de fanclub ook te groeien. Inmiddels reist de club zelfs met een volle bus naar de wedstrijden van Cees toe. 

Volgens Patrick was Cees zelf eerst wat sceptisch tegenover zijn eigen fanclub, maar inmiddels heeft hij zijn fans helemaal omarmd. Patrick appt zelfs dagelijks met hem. "Als hij zijn touretappe finisht, stuur ik hem appje." Cees heeft zelfs een keer bij hem thuis geslapen na een wedstrijd. "Toen heb ik hem gevraagd of hij zijn handtekening op een muur kon zetten. Die is straks vast en zeker veel geld waard", grapt Patrick.

Etappewinst

Patrick zou daar wel eens gelijk mee kunnen krijgen. Cees Bol eindigde eergisteren in de eerste etappe van de Tour de France al op het podium als derde. Ook vandaag reed hij bij de eerste tien. Door dit succes ziet Patrick de fanclub alleen maar groeien. "Hopelijk worden we de grootste fanclub. We willen de 1000 volgers halen op Facebook."

De ultieme droom is uiteraard een etappewinst in de Tour de France. Dat zou aanstaande woensdag zomaar eens kunnen gebeuren; dan staat er een vlakke rit op het programma. Een ideale etappe voor de sprinter uit Alkmaar.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.