Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Eerbetoon aan Ab Geldermans (85), de oudste nog levende geletruidrager

31 augustus 2020, 19.04 uur · Aangepast 31 augustus 2020, 19.22 uur
Door Fred Segaar · Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

BEVERWIJK - Het is maar een mini-expositie, maar de liefde voor het wielrennen in het algemeen en Ab Geldermans in het bijzonder spat er vanaf. Omdat Geldermans volgens hem te weinig waardering krijgt voor zijn prestaties als wielrenner, heeft Beverwijker Jan van der Geest het initiatief genomen voor een tentoonstelling in pocketformaat in de etalage van Bourgondisch Lifestile op de Plantage. Uiteraard is de gele trui die Geldermans droeg in de Tour de France van 1962 het pronkstuk.

Ab Geldermans met Jan van der Geest - NH Nieuws

Van der Geest vindt eigenlijk dat Museum Kennemerland een tentoonstelling aan Geldermans zou moeten wijden. Ook zou de gemeente Beverwijk wel wat meer met hem mogen pronken. "Heel gek dat dat niet gebeurt", zegt hij. "We beseffen niet half hoe bijzonder het is dat een Beverwijker de gele trui heeft gedragen. Dat hij nu de oudste nog levende geletruidrager is, maakt hem helemaal speciaal."  

Quote

"Ab is een prachtige, bescheiden man, ik vond het tijd voor een eerbetoon"

Jan van der Geest, initiatiefnemer

Behalve om zijn prestaties als wielrenner, waardeert Van der Geest de bescheidenheid van Geldermans. "Dat spreekt in zijn voordeel. Maar het helpt niet altijd bij het onder de aandacht brengen van zijn prestaties. Dat hij geel heeft gedragen blijft daardoor voor mijn gevoel altijd een beetje onderbelicht." 

Prachtig

Geldermans glundert bij het zien van alle foto's uit het jaar dat hij de gele trui droeg. Het was maar een dag. Maar zijn kostje was gekocht. "Ik heb er mijn levenlang al plezier van. Als ik ergens kom en mij naam noem, weten mensen vaak dat ik de gele trui heb gedragen. Ik heb er ook zakelijk plezier aan beleefd met mijn sportzaak. Mijn zoon Ab junior runt de winkel nu. Zonder gele trui had ik die zaak nooit kunnen beginnen."  

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]