Ga naar Content

IJmuidense horeca-ondernemer na officiële waarschuwing: "Maatregelen zijn niet te doen"

IJMUIDEN - De IJmuidense horeca-ondernemer Jordy Langer is niet blij met de officiële coronawaarschuwing die hij en drie collega's zaterdag kregen van de gemeente. "De horeca ondernemer lijkt wel de boeman, we worden het hardst geraakt en tegelijkertijd het hardst aangepakt", zegt Langer, eigenaar van feestcafé Proost. 

Jordy Langer, eigenaar van feestcafe Proost in IJmuiden - Foto: Jordy Langer

Café IJmuiden, de Zeewegbar, feestcafé Proost en Marbella Lounge Bar bleken afgelopen zaterdagnacht tijdens een bezoek van de handhavers en de inspecteur de coronamaatregelen niet na te leven en dus kregen zij een officiële waarschuwing. "In tegenstelling tot wat de gemeente naar buiten bracht, was mijn andere café, Grandcafé Cheers, toen al gesloten, dus die heeft geen waarschuwing gekregen", verklaart Langer.

"Rond half drie 's nachts kwamen er twee handhavers binnen, twaalf man politie stond buiten te wachten", vertelt Langer. "Driekwart van de aanwezigen zat, maar een kwart stond en liep rond. De handhavers waren heel meegaand, maar ik kreeg wel een officiële waarschuwing". 

"Het is niet te doen, zeker in een dorp als IJmuiden waar iedereen elkaar kent. We wijzen iedereen op de maatregelen, brengen ze naar hun zitplek en hebben drie portiers die alles in de gaten houden. Maar als je mensen aanpreekt op hun gedrag, zeker als ze hebben gedronken, dan roepen ze 'ga weg met je corona'", aldus Langer.

"De handhavers waren heel meegaand, maar ik kreeg wel een officiële waarschuwing"

Jordy Langer, eigenaar feestcafé Proost

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) snapt de noodzaak om te controleren, maar vindt dat overal moet worden gecontroleerd en dat de focus niet alleen op de horeca moet liggen. 

"We moeten niet vergeten dat veel ondernemers proberen het echt goed te doen, het zijn maar enkelen die lak hebben aan de regels", zegt Miriam Geerlings, regiomanager Noord-Holland van het KHN. "Daarnaast is er steeds minder draagvlak van de gasten, dus dat maakt het voor de ondernemers extra lastig. Ze moeten de hele dag door agentje spelen."

"Wij vinden wel dat er overal moet worden gecontroleerd, de focus moet niet alleen op de horeca liggen"

Miriam geerlings, Koninklijke horeca Nederland

De komende periode zullen uitgaansgelegenheden in IJmuiden worden gecontroleerd, de cafés met een waarschuwing zullen extra in de gaten worden gehouden. Wanneer ze de maatregelen opnieuw overtreden, zullen zij worden gesloten.

De burgemeester van Velsen, Frank Dales, reageerde fel op het gebeuren. "Ik vind het onacceptabel dat deze cafés zich niet houden aan de maatregelen",  aldus Dales.

"Of ik begrip heb voor de strenge handhaving? Mwah, ik snap er gewoon niet veel van"

Jordy Langer

Aankomende donderdag staat een digitale meeting op de agenda tussen de KHN en de wethouders van de Gemeente Velsen. "Dan zal dit ook zeker op tafel komen", aldus Geerlings. 

Langer gaat ondertussen de regels nog strenger toepassen. "Er komen meer tafels en stoelen en je moet vantevoren reserveren. We zorgen gewoon dat er nog minder loopruimte is", zegt de IJmuidenaar gedecideerd. "Of ik begrip heb voor de strenge handhaving? Mwah, ik snap er gewoon niet veel van."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]