Ga naar Content

Uitmarkt 2020 is Thuismarkt: "We dachten dat we het niet zouden halen"

AMSTERDAM - Door de coronapandemie ziet de Uitmarkt er dit jaar anders uit dan vorige edities. De organisatie heeft meerdere keren de plannen moeten wijzigen en op een gegeven moment leek het feest helemaal niet meer door te gaan. Toch is vandaag het culturele seizoen geopend met thuisconcerten, online tours en performances op gepaste afstand.

Uitmarkt 2020: Uitmarkt of Thuismarkt? - NH Nieuws

"Je past de plannen aan, je past ze nog een keer aan en dan denk je 'we gaan het gewoon niet meer halen'", vertelt Frans de vries, producent van de Uitmarkt. Maar gelukkig liet hij het er niet bij zitten. "Je wil door. Dat is de drive al drieënveertig jaar. We gaan gewoon door." 

Dus is er dit jaar in aangepaste vorm toch een Uitmarkt. "Juist in deze tijd is er een noodzaak om de diversiteit en het culturele aanbod te tonen aan het publiek", vertelt Geerte Udo, directeur van Amsterdam&partners. 

"Als ik het realistisch bekijk, zal dit de komende periode nog de realiteit blijven voor de sector"

Geerte udo, directeur Amsterdam&partners

Thuismarkt

Door de coronapandemie worden nu veel van de optredens en bijeenkomsten online gegeven. Daarvoor heeft de Uitmarkt in juli het platform Thuismarkt in het leven geroepen.  

"Thuismarkt is tijdens Uitmarkt gratis, maar normaal kun je op het platform twee euro doneren voor het online optreden dat je ziet. Dat gaat direct naar de performers om hen in deze moeilijk tijd te helpen," legt Frans uit. 

"We weten allemaal dat het live leuker is, maar ik ben toch trots op wat we hebben bereikt met Uitmarkt digitaal en in de zaal", zegt Geerte met een glimlach.

Foto: Opnames in Stopera voor online vertoning - NH Nieuws

Noodklok

Maar voor culturele instellingen blijft het deze periode moeilijk. Zo hebben zij afgelopen week de noodklok geluid. Sommige gaan namelijk omvallen zonder nieuwe steun of aanpassing van de coronamaatregelen.

"We zullen gaan zien wie er gaat omvallen, want dat gaat echt gebeuren"

Frans de vries, producent uitmarkt

Het culturele seizoen 

Geerte wil niet op de zaken vooruit lopen. "Als ik het realistisch bekijk zal dit de komende periode nog de realiteit blijven voor de sector. Pas als er een vaccin komt, zullen de regels wat losser worden en kunnen mensen weer op de oude manier gaan genieten van de kunst en cultuur in Amsterdam."

Maar De Vries spoort bezoekers van de Uitmarkt aan om er toch op uit te gaan. "Ga naar voorstellingen en concerten. Het is veilig. Het kan weer. Ga naar het museum. Het is veilig. Het kan weer", benadrukt hij.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.