Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Rens (7) zamelt een jaar lang flessen in voor Ceres-molen: "Zelfs zijn rapportgeld wilde hij doneren"

30 augustus 2020, 10.00 uur · Aangepast 31 augustus 2020, 09.07 uur · Door Redactie

BOVENKARSPEL - Er is nog 500.000 euro nodig om de Ceres-molen in Bovenkarspel op te knappen. De molen brandde tijdens oudejaarsnacht bijna volledig af. De 7-jarige Rens is er door gegrepen: sinds begin dit jaar zamelt hij lege flessen in om geld in te zamelen voor de molen. "Hij is niet te stoppen."

Brenda de Jong vertelt gloeiend van trots over de actie van haar zoon Rens. "Ik ben gescheiden en mijn huidige vriend is brandweerman. Hij heeft de molen geblust toen die in brand stond dus het was en is hier het gesprek van de dag. Onze kinderen ademen brandweer en de molenaars zijn voor ons bekende gezichten."

"Omdat we weten om wie het gaat, wilden we graag iets voor ze doen." Rens was direct heel enthousiast over het idee van de flessenactie. Van zijn opa had de 7-jarige een skelter gekregen en daarmee ging hij op pad, in goed gezelschap van zijn moeder. "Ik was oprecht verbaasd: we kwamen de eerste keer met vier grote shoppers terug."

Buurt gemobiliseerd

Inmiddels groeit zijn bekendheid in de buurt. "Ze zien hem rijden en zeggen dan: dat is die jongen die flessen inzamelt voor de molen. Dat is echt supertof." Rens zijn enthousiasme is aanstekelijk: Brenda heeft een bord voor het raam geplaatst dat mensen flessen kunnen afgeven en ook een buurman heeft de hele straat verenigd.

"Rens is elke keer weer verbaasd hoeveel flessen mensen afgeven, dat kinderlijke enthousiasme is zo prachtig." Soms moet dat enthousiasme wat afgeremd worden. "Hij wilde laatst zelfs zijn rapportgeld in het 'molenpotje doen', maar dat hoeft nou ook weer niet."

Quote

"Hij wilde laatst zelfs zijn rapportgeld in het 'molenpotje' doen, maar dat hoeft nou ook weer niet."

Brenda de Jong - moeder van rens

Al die flessen moeten wel weggebracht worden en dat is best een klus. "De flessen komen van verschillende supermarkten dus één keer per maand doen we een ronde." Moeder en zoon staan dan met een flinke voorraad bij de flessenautomaat en dan loopt de wachtrij op. "Ik leg aan de mensen achter ons meestal uit waar we dit voor doen en soms leidt dat tot leuke reacties: laatst zette een man twee kratten bier er bij: tel die er maar bij op."

De molenpot

Alle opbrengst van de flessen doet Rens in een pot. Het doel was in eerste instantie de pot vol te krijgen met muntgeld. Maar na het tellen was dat nog niet genoeg. "Daarna bedacht hij dat hij van elk briefje er eentje in de pot wilde. Dat was al snel behaald." Nu heeft het stel besloten door te sparen tot het einde van het jaar. 

Hopelijk houdt Rens dat vol want hij is reuze benieuwd naar de reactie van de molenaar: "Laatst zei hij: zullen we de pot naar de molenaar brengen? Maar hij wilde ook wel weer wachten tot er meer in zat." Meesparen met Rens? Flessen kunnen afgegeven worden bij 'Stenen en Tegels' in Opmeer.

Al sinds de brand bij de molen gaat Rens het hele dorp rond met z’n skelter om flessen op te halen. Sinds Corona in...

Posted by Brenda de Jong on Tuesday, August 25, 2020

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]