Ga naar Content

Kroegbaas Jan Veerman van Volendams café 't Hemeltje overleden

VOLENDAM - Café-eigenaar Jan Veerman, ook wel bekend als Jan Dekker is woensdag op 74 -jarige leeftijd overleden. Veerman was eigenaar van het café 't Hemeltje waar tijdens de nieuwjaarsnacht in 2001 bij een korte zeer hevige brand veertien jongeren om het leven kwamen. Ruim 200 mensen raakten gewond. De voormalige café-eigenaar was al enige tijd ziek. Hij leed aan ALS.

Foto: ANP

De cafébrand is een van de grootste rampen die het vissersdorp ooit trof. Oorzaak van de brand was de combinatie van een bundel sterretjes en een licht ontvlambare, niet-vuurbestendige kerstversiering. De ramp leidde tot de strafrechtelijke vervolging en veroordeling van café-eigenaar Veerman. Toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden en CDA-wethouder Wim Visscher traden af. 

"Het is spijtig dat Jan Veerman op een te jonge leeftijd met een complex ziekbed is overleden", vertelt Erik Tuijp voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) aan NH Nieuws.

"Veerman heeft de ramp nooit gewild, dat heeft hij altijd benadrukt."

Erik Tuijp voorzitter SSNV
"Meneer Veerman heeft de ramp nooit gewild, dat heeft hij altijd benadrukt", vertelt Tuijp. "Hij heeft meegewerkt om een vaststellingsovereenkomst te sluiten op 1 november 2004. Toen ik hem een paar weken geleden op zijn ziekbed sprak, heb ik hem gezegd dat hij daar trots op mag zijn.  Het was wrang dat bij zijn naderende einde te zeggen, maar ik vond het wel belangrijk om mee te nemen."  Door die vaststellingsovereenkomst kwam er een fonds om slachtoffers geld te kunnen uitkeren.

"Veerman maakte veel verwijten omdat hij zich onrechtvaardig behandeld voelde", voegt Tuijp toe. "Ik vind het fijn dat we tot die overeenkomst zijn gekomen en dat het geen jarenlange strijd voor de rechter is geweest. "

Volendam spreekt

Op dit moment zijn lotgenoten en de gemeente bezig met het organiseren van een herdenking. Komende jaarwisseling is het twintig jaar geleden dat Volendam, en ook heel Nederland werd opgeschrikt door de ramp. 

Een van de stappen die door gemeente en betrokkenen gemaakt worden naar de herdenking in 2021 is dat 't Hemeltje , dat nu in handen is van de gemeente, weer bezocht kan worden. Slachtoffers mogen dan zelf bepalen wie ze meenemen. De plek van de ramp is de afgelopen twintig jaar niet aangeraakt.  

De herdenking van de nieuwjaarsbrand zal op 1 januari 2021 in Volendam tijdens een besloten dienst in de Vincentiuskerk plaatsvinden.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.