Ga naar Content
Haarlem

Eerste Haarlemse kinderburgemeester Quinten wil meer groen en bomen in de stad

27 augustus 2020, 10.44 uur
Door: Redactie · Foto: Michael van der Putten

HAARLEM - Een officiële inauguratie, zo leek het net in de Gravenzaal in het Haarlemse Gemeentehuis. Daar werd de eerste Haarlemse Kinderraad benoemd, met aan het hoofd kinderburgemeester Quinten de Lange. En wat vond hij het spannend, want de huldiging werd gedaan door burgemeester Jos Wienen.

Kinderraad in Haarlem geïnstalleerd - NH Nieuws

Oog in oog met Jos Wienen

Zo stond de elfjarige scholier, na een rondleiding door het gemeentehuis, plots oog in oog met burgemeester Wienen en moest hij een eed afleggen voor 'zijn' kinderraadsleden en toegekomen ouders. Vanwege de coronamaatregelen was er maar een ouder per kind toegestaan en stonden ze allemaal op anderhalve meter afstand. 

Gameverslavingen, coronaregels en meer groen

Na het officiële gedeelte hield kinderburgemeester Quinten zijn eerste officiële toespraak waarin hij vertelde het een eer te vinden te zijn gekozen. Graag wil hij samen met de kinderraad problemen oplossen en de 'echte' politiek assisteren. Ook zijn er al een paar dingen besproken, zoals het houden aan de coronaregels, gameverslaving en gevaarlijke verkeerssituaties, en meer bomen en groen. Vooral dat laatste is een belangrijke pijler voor de jonge politicus.  

Een van de belangrijkste onderwerpen vindt Quinten het groen in Haarlem. “Ik vind dat er meer groen moet komen en meer bomen geplant moeten worden. Haarlem moet een schone stad blijven en als er steeds meer huizen worden gebouwd blijft er geen natuur meer over.” Tips heeft de jonge burgemeester wel: “Nou, misschien meer bomen planten of meer gras laten groeien.” 

Kinderen zijn onbevangen 

Burgemeester Jos Wienen ziet Quinten niet als concurrent: “Nou, ik vind het vooral heel erg leuk. Je merkt dat kinderen onbevangen zijn en ze vinden dit allemaal interessant. Ik denk dat dit een leuke manier is om kinderen te betrekken bij wat er gebeurt in de stad, en om iets mee te krijgen van hoe de politiek werkt. We hebben de jeugd nodig om later te politiek in de gaan. Dus ik denk dat het goed is als ze daar al vroeg mee in aanraking komen.”

Eerste Haarlemse kinderburgemeester Quinten de Lange - Foto: Michael van der Putten

Kinderlintjesregen 

Quinten had ook nog een nieuwtje in petto. Maandag 23 november worden namelijk de eerste kinderlintjes uitgedeeld. Alle Haarlemse kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen daar aan meedoen. En, heel belangrijk je moet iets bijzonders hebben gedaan, voor bijvoorbeeld familie, buren, natuur of vrienden. 

Kinderraad en burgemeester 

De Haarlemse Kinderburgemeester werd eind 2019 geïnitieerd. Alle Haarlemse basisscholen werd gevraagd om mee te doen aan de verkiezing van de Kinderraad en burgemeester. Van de deelnemende scholen, werden uiteindelijk achttien kinderen uitgekozen, zij moesten onderling stemmen wie de burgemeester zou worden. Uiteindelijk werd Quinten gekozen. Zijn videopitch waarin hij vertelde wat hij belangrijk vindt, viel goed in de smaak.

Heb je een tip, opmerking of wil je iets kwijt bij de Kinderraad? mail dan naar: [email protected]

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]