Ga naar Content

Zware windstoten van zomerstorm zorgen vooral voor omgewaaide bomen

NOORD-HOLLAND - De zomerstorm Francis heeft vanmorgen her en der schade aangericht. De storm bereikte gisteravond de kust en zorgt nog zeker tot het eind van de middag voor harde windstoten in de provincie.

Er kwamen vanuit meerdere plekken in de provincie meldingen van stormschade. In Amsterdam en IJmuiden leidde dat onder meer tot omgewaaide bomen en auto's die total loss raakten:

Tekst gaat door onder video

Boom op auto in Zeewijk in IJmuiden - NH Nieuws

Ook zorgden omgewaaide bomen voor een kapotte tramleiding en konden bewoners aan de Oostenburgergracht in de hoofdstad tijdelijk hun huis niet uit door een omgewaaide boom tegen de gevel. 

Op Schiphol heeft een enkel vliegtuig een doorstart moeten maken in verband met de wind. Volgens verslaggever Doron Sajet zijn er windstoten tot wel 75 kilometer per uur waarneembaar.

Bouwsteiger

Gisteravond waaide er al een bouwsteiger in Heerhugowaard om. Niemand raakte daarbij gewond. Uit voorzorg werd een groot gebied om de steiger afgezet.

Tekst gaat door onder video

Storm blaast bouwsteiger om in Heerhugowaard - NH Nieuws

In verband met de harde wind heeft Rijkswaterstaat de Markerwaarddijk (N307) afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. Voor ander verkeer blijft de weg gewoon open.

Ook het treinverkeer ondervond hinder door de storm: tussen Amsterdam en Den Helder reden tot 10.00 uur minder treinen

Langs de kust werd gisteravond een uur lang windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot bedroeg 100 kilometer per uur. Daarmee werd Francis officieel een zomerstorm. Ook de komende uren heeft het KNMI code geel afgegeven in verband met zware windstoten.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.